EVANGHELIILE DIN CURSUL LUNILOR


LUNA SEPTEMBRIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30


1. Începutul anului nou bisericesc. Pomenirea Cuviosului Părinte Simeon Stâlpnicul şi a mamei sale Marta. Soborul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(IV, 16-22)

Se citeşte şi Evanghelia Cuviosului, de la Matei
(XI, 27-30)


2. Pomenirea Sfântului Mucenic Mamant şi cel între sfinţi Părintele Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului.

La liturghie Evanghelia Mucenicului, de la Ioan
(XV, 1-7)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna întâia a Postului Mare.

Se citeşte şi Evanghelia Ierarhului, de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi în săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


3. Sfântul sfinţitul Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei şi Cuviosul părinte Teoctist.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din Duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.

4. Sfântul sfinţitul Mucenic Vavila, episcopul Antiohiei şi Sfântul Prooroc Moise, văzătorul de Dumnezeu.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(X, 32-36; XI, 1)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


5. Sfântul Prooroc Zaharia, tatăl Mergătorului înainte.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXIII, 29-39)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a unsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.

6. Pomenirea minunii Arhistrategului Mihail, pe care a făcut-o în Colose, adică în Hones.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


7. Înainte prăznuirea Naşterii Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei şi Sfântul Mucenic Sozont.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


8. Naşterea Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(I, 39-49, 56)


   În zilele acelea, sculându-se Maria, s-a dus în grabă la munte, într-un oraş al lui Iuda, şi a intrat în casa lui Zaharia, şi s-a închinat Elisabetei. Iar când a auzit Elisabeta închinăciunea Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei; şi Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt şi a strigat cu glas mare şi a zis : binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde cinstea aceasta pentru mine, ca să vină la mine Maica Domnului meu ? Căci iată, cum a ajuns glasul închinării tale în urechile mele, a săltat pruncul de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că vor fi împlinite întocmai cele spuse ei de la Domnul. Atunci a zis Maria : măreşte sufletul meu pe Domnul şi se bucură duhul meu de Dumnezeu Mântuitorul meu, pentru că a căutat spre smerenia roabei sale. Iată, de acum, mă vor ferici toate neamurile, pentru că mi-a făcut mie mărire Cel puternic şi sfânt este numele Lui. Şi a rămas Maria împreună cu Elisabeta, ca la trei luni. Apoi s-a înapoiat la casa sa.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 38-42; XI, 27-28)


   În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi aceasta avea o soră, ce se numea Maria, care şezând jos, lângă picioarele lui Iisus, asculta cuvintele Lui. Marta însă se silea să facă ospăţ mare şi, apropiindu-se, a zis : Doamne, nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc ? Spune-i dar ca să-mi ajute. Dar Iisus, răspunzând, i-a zis : Marto, Marto, te sileşti şi te îngrijeşti de multe; dar un singur lucru trebuieşte. Maria însă şi-a ales partea cea bună, care nu se va lua de la ea. Iar când zicea Dânsul acestea, o femeie din popor, ridicându-şi glasul, a zis către Dânsul : fericit este pântecele care Te-a purtat şi sânii la care ai supt. Dar Iisus a răspuns : aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el.

    De se va întâmpla praznicul acesta în sâmbătă dinaintea Înălţării cinstitei Cruci, Evanghelia sâmbetei dinaintea Înălţării se citeşte la 13 ale acestei luni.
    De se va întâmpla Naşterea Maicii Domnului duminica, la Utrenie se citeşte Evanghelia praznicului şi se face sărutarea Evangheliei, după obicei; iar la Liturghie se citeşte mai întâi Evanghelia duminicii dinainte de Înălţarea cinstitei Cruci, apoi cea de rând şi în urmă cea a praznicului.
    De se va întâmpla sfârşitul praznicului Naşterii Maicii Domnului duminica, la Liturghie se citeşte Evanghelia duminicii dinainte de Înălţarea cinstitei Cruci, apoi cea de rând şi în urmă a praznicului.

9. Pomenirea sfinţilor şi drepţilor dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana şi sfântul Mucenic Severian.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VIII, 16-21)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi treia după Pogorârea Sfântului Duh.

10. Închinarea cinstitei Cruci şi sfintele Muceniţe : Minodora, Mitrodora şi Nimfodora.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(III, 16-21)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a doua după Paşti.


11. Închinarea cinstitei Cruci, Cuvioasa maica Teodora cea din Alexandria şi Cuviosul Eufrosin.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XII, 19-36)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a şasea după Paşti.

Vezi învăţătura de mai jos, pentru ziua de 12 septembrie.


12. Închinarea cinstitei Cruci şi sfântul Mucenic Avtonom. Slujba lui se cântă în ziua de 11, pentru că în această zi se odovăieşte praznicul Naşterii Născătoarei de Dumnezeu.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XI, 47-57)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a şasea după Paşti.

    De se va întâmpla odovania praznicului Naşterii Născătoarei de Dumnezeu duminică, la Utrenie se citeşte Evanghelia învierii; iar la Liturghie mai întâi Evanghelia duminicii dinainte de Înălţarea cinstitei Cruci, apoi cea de rând şi în urmă Evanghelia Născătoarei de Dumnezeu.

13. Închinarea cinstitei Cruci, pomenirea înnoirii Sfintei Biserici a învierii lui Hristos, Dumnezeul nostru, Sfântul sfinţitul Mucenic Cornelie sutaşul şi înainte-prăznuirea înălţării cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XII, 25-36)

   Zis-a Domnul : Cel ce-şi iubeşte sufletul său îl va pierde; iar cel ce-şi urăşte sufletul său în lumea aceasta îl va păstra pentru viaţa cea veşnică. Dacă slujeşte cineva Mie, să vină după Mine şi unde sunt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă va sluji cineva Mie, îl va cinsti Tatăl Meu. Acum sufletul Meu este tulburat, dar ce voi zice ? Părinte, izbăveşte-Mă pe Mine de ceasul acesta ! Dar pentru aceasta am venit : la ceasul acesta. Părinte, preamăreşte numele Tău. Atunci a venit glas din cer : L-am preamărit şi iarăşi Îl voi preamări. Iar poporul, care era de faţă şi auzea, zicea : a fost tunet ! Alţii ziceau : a vorbit cu El un înger. Iisus a răspuns şi a zis : nu pentru Mine a venit glasul acesta, ci pentru voi. Acum este judecata acestei lumi; acum stăpânitorul acestei lumi va fi izgonit afară. Iar Eu, când voi fi înălţat de pe pământ, pe toţi îi voi trage la Mine. Iar aceasta o zicea arătând cu ce moarte avea să moară. Atunci mulţimea I-a răspuns : noi am auzit din lege că Hristos rămâne în veci, deci cum zici Tu că trebuie să fie înălţat Fiul Omului ? Cine este Acesta, Fiul Omului ? Atunci Iisus a zis către ei : puţină vreme mai este Lumina la voi. Umblaţi până când aveţi Lumina, ca să nu vă cuprindă întunericul; căci cel care umblă pe întuneric, nu ştie unde merge. Până când aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fiii Luminii.

Se citeşte şi Evanghelia înnoirii, de la Matei
(XVI, 13-19)

Caută Evanghelia de la Liturghia din ziua de 29 iunie.


SÂMBĂTĂ
ÎNAINTEA ÎNĂLŢĂRII CINSTITEI CRUCI


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(X, 37-42; XI, 1)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.

    De se va întâmpla odovania praznicului Naşterii Maicii Domnului în sâmbăta dinainte de Înălţarea cinstitei Cruci, se citeşte întâi Evanghelia sâmbetei dinainte de înălţare, apoi a praznicului.

DUMINICĂ

ÎNAINTEA ÎNĂLŢĂRII CINSTITEI CRUCI


La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(III, 13-17)


   Zis-a Domnul : nimeni nu s-a suit în cer, fără numai Cel care S-a pogorât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Şi precum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să Se înalţe Fiul Omului, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci aşa a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Fiul Său, Unul-Născut, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să osândească lumea, ci ca să se mântuiască lumea prin El.

    Se cuvine să ştim că de se va întâmpla Înălţarea cinstitei Cruci în zi de duminică, în sâmbăta cea dinaintea înălţării (13 septembrie) la Liturghie citim întâi Evanghelia înnoirii, după aceea a sâmbetei dinaintea înălţării cinstitei Cruci, iar cea de rând o citim în duminica dinaintea înălţării. Dacă se va întâmpla 13 septembrie în zi de duminică, la Liturghie citim întâi Evanghelia duminicii dinaintea Înălţării, apoi cea de rând şi a înnoirii.


14. Cea a toată lumea Înălţare a cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(XII, 28-36)


   Zis-a Domnul : Părinte, preamăreşte numele Tău. Atunci a venit glas din cer : L-am preamărit şi iarăşi Îl voi preamări. Iar poporul, care era de faţă şi auzea, zicea : a fost tunet ! Alţii ziceau : a vorbit cu Dânsul un înger. Iisus a răspuns şi a zis : nu pentru Mine a venit glasul acesta, ci pentru voi. Acum este judecata acestei lumi; acum stăpânitorul acestei lumi va fi izgonit afară. Iar Eu, când voi fi înălţat de pe pământ, pe toţi îi voi trage la Mine. Iar aceasta o zicea, arătând cu ce moarte avea să moară. Atunci mulţimea I-a răspuns : noi am auzit din lege că Hristos rămâne în veci, deci cum zici Tu că trebuie să fie înălţat Fiul Omului ? Cine este Acesta, Fiul Omului ? Atunci Iisus a zis către ei : puţină vreme mai este Lumina la voi. Umblaţi până când aveţi Lumina, ca să nu vă cuprindă întunericul; căci cel care umblă pe întuneric nu ştie unde merge. Până când aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fiii Luminii.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XIX, 6-11, 13-20, 25-28, 31-35)


   În vremea aceea s-au sfătuit căpeteniile preoţilor şi bătrânii împotriva lui Iisus, ca să-L omoare, şi L-au dus la Pilat, zicând : răstigneşte-L, răstigneşte-L ! Pilat le-a zis : luaţi-L voi şi-L răstigniţi, căci eu nu găsesc în El nicio vină. I-au răspuns iudeii : noi lege avem şi după legea noastră trebuie să moară, căci s-a făcut pe Sine Fiu al lui Dumnezeu. Deci când a auzit Pilat acest cuvânt, mai mult s-a temut. Şi a intrat iarăşi în pretoriu şi a întrebat pe Iisus : de unde eşti Tu ? Iar Iisus nu i-a dat niciun răspuns. Atunci Pilat i-a zis : cu mine nu vorbeşti ? Oare, nu ştii că am putere să Te eliberez şi putere am să Te răstignesc ? Iisus i-a răspuns : nu ai avea nicio putere asupra Mea, dacă nu ţi-ar fi fost dat ţie de sus. Deci, când a auzit Pilat aceste vorbe, a scos pe Iisus afară şi a şezut pe scaunul de judecată, în locul numit : pardosit cu pietre, iar evreieşte : gabbata. Şi era ziua pregătirii Paştilor, vineri, pe la ceasul al şaselea; şi a zis Pilat iudeilor : iată împăratul vostru ! Dar ei au strigat : ia-L, ia-L, răstigneşte-L. Pe împăratul vostru să-L răstignesc ? I-a întrebat Pilat. Căpeteniile preoţilor au răspuns : n-avem împărat decât numai pe Cezarul. Atunci L-a dat lor ca să-L răstignească. Şi au luat pe Iisus şi L-au dus ca să-L răstignească. Şi, Însuşi ducându-şi Crucea, a ajuns la locul numit al Căpăţânii, care evreieşte se zice Golgota. Acolo L-au răstignit; şi împreună cu El pe alţi doi, de o parte şi de alta, iar în mijloc pe Iisus. Şi Pilat a scris o tăbliţă şi a pus-o deasupra Crucii. Şi era scris pe ea : Iisus Nazarineanul, împăratul iudeilor. Deci mulţi dintre iudei au citit această tăbliţă, căci era aproape de oraş locul unde a fost răstignit Iisus. Şi era scris evreieşte, greceşte şi latineşte. Şi stăteau lângă Crucea lui Iisus, mama Sa şi sora mamei Sale, Maria lui Cleopa, şi Maria Magdalena. Deci Iisus, văzând pe maica Sa şi pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis maicii Sale : femeie, iată fiul tău. Apoi a zis ucenicului : iată mama ta. Şi, din ceasul acela, ucenicul a luat-o în casa sa. După aceea, ştiind Iisus că acum toate s-au săvârşit, plecându-şi capul, şi-a dat duhul. Iar iudeii, de vreme ce era vineri, ca să nu rămână trupurile sâmbătă pe Cruce, căci era mare ziua sâmbetei aceleia, au rugat pe Pilat să le zdrobească fluierele picioarelor şi să-i ridice. Deci au venit ostaşii şi au zdrobit fluierele picioarelor celui dintâi, asemenea şi pe ale celuilalt răstignit împreună cu El. Venind însă la Iisus, dacă au văzut că murise, nu I-au zdrobit fluierele picioarelor; ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Sa şi îndată a ieşit sânge şi apă. Şi cel care a văzut a mărturisit, şi adevărată este mărturisirea lui.

    De se va întâmpla această sărbătoare duminica, Evanghelia Învierii nu se mai citeşte, ci zicem numai : „Învierea lui Hristos...".

SÂMBĂTĂ

DUPĂ ÎNĂLŢAREA CINSTITEI CRUCI


La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(VIII, 21-30)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a patra după Paşti.

DUMINICĂ

DUPĂ ÎNĂLŢAREA CINSTITEI CRUCI


La Liturghie Evanghelia de la Marcu

(VIII, 34-38; IX, 1)


   Zis-a Domnul : cel care voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi la Crucea sa şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi mântuiască sufletul său îl va pierde; dar cine-şi va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va mântui. Şi ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul său ? Sau ce ar putea să dea omul în schimb, pentru sufletul său ? Iar cine se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în acest neam desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului se va ruşina de el, când va veni în slava Tatălui Său cu sfinţii îngeri. Apoi a zis către ei : adevărat vă spun vouă că sunt unii, din cei care stau aici, care nu vor gusta moarte, până când nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu, venind cu putere.

    De se va întâmpla Înălţarea cinstitei Cruci sâmbăta, Evanghelia duminicii după înălţare se citeşte a doua zi după praznic, duminică. Iar sâmbăta cea următoare, la odovania praznicului, se citeşte la Liturghie întâi Evanghelia sâmbetei după înălţare, apoi cea de rând.
    De se va întâmpla odovania praznicului Înălţării cinstitei Cruci duminică, se citeşte la Liturghie Evanghelia duminicii după înălţare, apoi a sfântului, de are, iar de nu, cea de rând.


15. Sfântul Mare mucenic Nichita Romanul şi pomenirea Părintelui Visarion, arhiepiscopul Larisei.


    În Biserica Ortodoxă Română se mai pomeneşte şi sfântul Ierarh Iosif de la Partoş, ale cărui sfinte moaşte sunt în Catedrala Mitropoliei din Timişoara.



16. Pomenirea Sfintei marei Muceniţe Eufimia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VII, 36-50)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh.


17. Sfânta Muceniţă Sofia şi cele trei fiice ale ei : Pistis, Agapia şi Elpida.

18. Cuviosul părinte Eumenie, episcopul Gortinei, făcătorul de minuni.

19. Sfinţii Mucenici : Trofim, Savatie şi Dorimedont.

20. Sfântul mare Mucenic Eustatie şi soţia sa Teopista cu cei doi fii ai lor : Agapie şi Teopist.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


21. Sfârşitul praznicului Înălţării cinstitei Cruci; Sfântul Apostol Codrat şi Sfântul Prooroc Iona.

De se va întâmpla sfârşitul praznicului în zi de duminică, se citeşte la Liturghie mai întâi Evanghelia duminicii de după înălţare, apoi cea a zilei.

22. Sfântul sfinţitul Mucenic Foca.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


23. Zămislirea cinstitului, slăvitului Prooroc, înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(I, 5-25)


   În vremea aceea, în zilele lui Irod împăratul Iudeii, era un preot cu numele Zaharia, din ceata preoţească a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron şi se numea Elisabeta. Erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu şi păzeau fără prihană toate poruncile şi rânduielile Domnului. Dar n-aveau copii, pentru că Elisabeta era stearpă şi amândoi erau bătrâni în zilele lor. Iar pe când slujea Zaharia înaintea lui Dumnezeu, în rândul săptămânii sale, a ieşit la sorţi, după obiceiul preoţiei, să intre să tămâieze în templul Domnului. Iar, în ceasul tămâierii, toată mulţimea poporului se ruga afară. Atunci i s-a arătat lui Zaharia un înger al Domnului, stând de-a dreapta altarului tămâierii. Şi când l-a văzut, Zaharia s-a înspăimântat şi l-a apucat frica. Dar îngerul a zis către el : nu te teme Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată. Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu pe care îl vei numi Ioan. Vei avea bucurie şi veselie şi se vor bucura mulţi de naşterea lui, căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare, şi se va umple de Duh Sfânt, chiar din pântecele maicii sale. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. El va merge înaintea Domnului cu duhul şi cu puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, pentru ca să întocmească Domnului un popor bine pregătit. Atunci a zis Zaharia către înger : după ce voi cunoaşte aceasta ? Pentru că eu sunt bătrân şi femeia mea înaintată în vârstă. Iar îngerul, răspunzând, i-a zis : eu sunt Gavriil, care stau înaintea lui Dumnezeu şi sunt trimis să vorbesc cu tine, aducându-ţi această veste bună. Dar, iată vei fi mut, neputând să vorbeşti până în ziua când vor fi acestea, pentru că n-ai crezut în cuvintele mele, care se vor împlini la timpul lor. Iar poporul aştepta pe Zaharia şi se mira că întârzie în templu. Dar când a ieşit afară, nu putea să le vorbească. Atunci ei au înţeles că el avusese o vedenie în templu, pentru că le făcea numai semne cu mâna şi rămăsese mut. După ce s-au împlinit zilele slujbei lui la templu, s-a dus la casa sa. Iar după aceste zile, Elisabeta femeia lui a rămas însărcinată şi s-a tăinuit pe sine cinci luni, zicând : astfel mi-a făcut mie Domnul în zilele când a socotit să ridice dintre oameni înjosirea mea.

24. Sfânta întâia Muceniţă şi întocmai cu Apostolii, Tecla.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXV, 1-13)

Caută la Evanghelia de sâmbăta din săptămâna a şaptesprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.

25. Cuvioasa maică Eufrosina.

26. Mutarea sfântului, întru-tot lăudatului Apostol şi Evanghelist Ioan Teologul.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(XXI, 15-25)

Caută la Evanghelia a unsprezecea a Învierii.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(XIX, 25-27; XXI, 24-25)


   În vremea aceea stăteau lângă Crucea lui Iisus mama Sa şi sora mamei Sale, Maria lui Cleopa şi Maria Magdalena. Deci Iisus, văzând pe maica Sa şi pe ucenicul pe care îl iubea stând alături, a zis maicii Sale : femeie, iată fiul tău ! Apoi a zis ucenicului : iată mama ta ! Şi, din ceasul acela, ucenicul a luat-o în casa sa. Acesta este ucenicul care mărturiseşte despre acestea şi care a scris acestea, şi ştim că mărturia lui este adevărată. Mai sunt şi alte multe lucruri pe care le-a făcut Iisus şi care, de s-ar fi scris cu de-amănuntul, socotesc că nici în lumea toată n-ar fi putut încăpea cărţile ce s-ar fi scris. Amin !

27. Sfântul Mucenic Calistrat şi cei împreună cu dânsul patruzeci şi nouă Mucenici.

28. Cuviosul părinte Hariton, mărturisitorul.


29. Cuviosul părinte Chiriac, sihastrul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)
Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.


30. Sfântul sfinţitul Mucenic Grigorie, episcopul Armeniei celei mari.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXIV, 42-47)


   Zis-a Domnul : privegheaţi că nu ştiţi în care zi va veni Domnul vostru. Cunoaşteţi bine aceea că, de-ar şti în care ceas din noapte are să vină furul, stăpânul casei ar priveghea şi n-ar lăsa să-i spargă casa. De aceea şi voi fiţi gata, căci Fiul Omului va veni în ceasul în care nu vă gândiţi. Oare, cine este slujitorul cel credincios şi înţelept, pe care l-a pus stăpânul său peste slujitorii săi, ca să le dea hrană la vreme ? Fericit este slujitorul acela, pe care, venind stăpânul său, îl va găsi făcând aşa. Adevărat vă spun vouă că-l va pune peste toate averile sale.




LUNA OCTOMBRIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

1. Acoperământul Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria. Tot în această zi prăznuim pomenirea Sfântului Apostol Anania, unul din cei 70, şi a Cuviosului părinte Roman, cântăreţul.

Evangheliile praznicului Născătoarei de Dumnezeu :

La Utrenie Evanghelia de la Luca

(I, 39-49, 56)

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(X, 38-42; XI, 27-28)

Caută la Evangheliile de la Utrenia şi de la Liturghia din ziua de 8 septembrie.

Se citeşte şi Evanghelia Apostolului, de la Luca

(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din 8 noiembrie.

    De se va întâmpla praznicul acesta duminică, se citeşte la Utrenie Evanghelia Învierii; iar la Liturghie întâi a duminicii, apoi a praznicului.

2. Pomenirea Sfântului sfinţitului Mucenic Ciprian şi Sfânta Muceniţă Iustina fecioara.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


3. Pomenirea Sfântului şi sfinţitului Mucenic Dionisie Areopagitul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XIII, 44-54)

Caută la Evanghelia de vineri din Săptămâna a şasea după Pogorârea Sfântului Duh.


4. Sfântul sfinţitul Mucenic Ierotei, episcopul Atenei.

5. Sfânta Muceniţă Haritina.

6. Pomenirea Sfântului Apostol Toma.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XX, 19-31)

Caută la Evanghelia a noua a învierii.


7. Pomenirea Sfinţilor Mucenici : Serghie şi Vah.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


8. Cuvioasa maică Pelaghia.

9. Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu şi Cuviosul părinte Andronic şi Anastasia, soţia lui.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(IX, 36-38; X, 1-8)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


10. Sfinţii Mucenici Evlampie şi Evlampia.

11. Sfântul Apostol Filip, unul din cei şapte diaconi.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 1-15)

Cauţi la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi doua după Pogorârea Sfântului Duh.

    După 11 zile ale acestei luni, în duminica următoare, facem pomenirea Sfinţilor Părinţi, care s-au adunat la Sinodul VII Ecumenic.

La Utrenie Evanghelia învierii Iar la Liturghie întâi Evanghelia duminicii, apoi a Sfinţilor Părinţi, de la Ioan
(XVII, 1-13)

Caută la Evanghelia din duminica a şaptea după Paşti.

12. Sfinţii Mucenici : Prov, Tarah şi Andronic. Preacuviosul părinte Cosma Aghiopolitul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


13. Sfinţii Mucenici : Carp şi Papil.

14. Cuvioasa maica noastră Parascheva, ale cărei sfinte moaşte se află în Catedrala Mitropoliei din Iaşi. Tot în aceeaşi zi prăznuim şi sfinţii Mucenici : Nazarie, Ghervasie, Protasie şi Chelsie.

La Utrenie Evanghelia de la Matei
(XXV, 1-13)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a şaptesprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(VII, 36-50)


   În vremea aceea, unul dintre farisei L-a rugat pe Iisus să mănânce la el. Iisus a intrat în casa fariseului şi a şezut la masă. Şi iată o femeie din oraş, care era păcătoasă, aflând că prânzeşte în casa fariseului, a adus un alabastru cu mir şi, stând înapoi lângă picioarele Lui şi plângând, a început să-I ude cu lacrimi picioarele şi cu părul capului ei să le şteargă; şi săruta picioarele Lui şi le ungea cu mir. Dar văzând aceasta fariseul care-L chemase şi-a zis în sine : omul acesta, dacă ar fi prooroc, ar şti cine şi ce fel de femeie este aceasta care se atinge de El; ar şti că este păcătoasă. Atunci Iisus, răspunzând, a zis către el : Simone, am să-ţi spun ceva. Învăţătorule, spune, a zis el. Un cămătar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celălalt cu cincizeci; dar, neavând ei cu ce să plătească, i-a iertat pe amândoi. Deci spune-Mi : care dintre ei îl va iubi mai mult ? Simon, răspunzând, a zis : gândesc că acela cărui i-a fost iertat mai mult. Iar Iisus i-a răspuns : drept ai judecat. Apoi, întorcându-se către femeie, i-a zis lui Simon : vezi pe femeia aceasta ? Am intrat la tine în casă : apă de spălat pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă Mi-a udat picioarele cu lacrimi şi le-a şters cu părul capului ei. Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă, de când am intrat, n-a contenit să-Mi sărute picioarele. Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele. Pentru aceea, îţi spun : iertate îi sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte. Şi a zis către ea : iertate îţi sunt păcatele ! Atunci au început cei care şedeau cu Dânsul la masă să se întrebe în gândul lor : cine este Acesta care iartă şi păcatele ? Dar Iisus a zis către femeie : credinţa ta te-a mântuit, mergi în pace.

15. Cuviosul părinte Eftimie cel Nou şi Sfântul sfinţitul Mucenic Luchian, preotul Antiohiei celei mari.

16. Sfântul Mucenic Longhin Sutaşul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXVII, 33-54)

Caută la Evanghelia a şaptea a Sfintelor Patimi.


17. Sfântul Prooroc Osie.

18. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


19. Sfântul Prooroc Ioil şi Sfântul Mucenic Uar.

20. Sfântul mare Mucenic Artemie.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a treia după Paşti.

21. Cuviosul părinte Ilarion cel Mare.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 17 - 23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.

   În această zi, în Biserica Ortodoxă Română se prăznuieşte pomenirea Cuvioşilor mărturisitori ai dreptei credinţe : Visarion Sarai şi Sofronie de la Cioara şi a Mucenicului Oprea din Sălişte.


La Utrenie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh,

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(XII, 8-12)


   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, şi Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Iar cel care se va lepăda de Mine înaintea oamenilor lepădat va fi în faţa îngerilor lui Dumnezeu. Oricui va zice vreun cuvânt împotriva Fiului Omului, i se va ierta lui; dar celui care va grăi blasfemii împotriva Duhului Sfânt, aceluia nu i se va ierta. Iar când vă vor duce în sinagogi la stăpânitori, nu vă îngrijiţi cum, sau ce veţi răspunde, sau ce veţi zice, pentru că Duhul Sfânt vă va învăţa, chiar în ceasul acela ce trebuie să spuneţi.

22. Sfântul şi întocmai cu Apostolii Averchie, episcopul Ierapolei, făcătorul de minuni.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


23. Sfântul Apostol Iacob, fratele Domnului după trup.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XIII, 54-58)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.


24. Sfântul Mucenic Areta şi cei împreună cu el.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 32-40)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi opta după Pogorârea Sfântului Duh.


25. Sfinţii Mucenici : Marchian şi Martirie, notari.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 2-12)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi patra după Pogorârea Sfântului Duh.

26. Sfântul mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir şi pomenirea înfricoşatului cutremur.

La Utrenie Evanghelia Sfântului, de la Matei
(X, 16 - 22)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia cutremurului, de la Matei

(VIII, 23-27)


   În vremea aceea, intrând Iisus în corabie, au mers după Dânsul ucenicii Lui. Şi iată că pe mare s-a stârnit o furtună, atât de puternică, încât corabia se acoperea de valuri, iar Iisus dormea. Atunci au venit ucenicii la dânsul şi L-au deşteptat, zicându-I : Doamne, mântuieşte-ne, căci pierim. Iar El le-a zis : de ce sunteţi înfricoşaţi, puţin credincioşilor ? Atunci S-a sculat, a certat vânturile şi marea, şi s-a făcut linişte deplină. Iar oamenii se mirau, zicând : cine este Omul acesta, că şi vânturile şi marea ascultă de El ?

Se citeşte şi Evanghelia Sfântului, de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)


   Zis-a Domnul ucenicilor Săi : aceasta vă poruncesc vouă : să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, gândiţi-vă că întâi M-a urât pe Mine. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi pe al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea vă urăşte pe voi lumea. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus vouă : nu este slujitorul mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face împotriva voastră, din pricina numelui Meu, căci nu cunosc pe Cel ce M-a trimis pe Mine. Dacă n-aş fi venit şi nu le-aş fi grăit lor, păcat nu ar avea; acum însă nu au cuvânt de îndreptăţire pentru păcatul lor. Cel care Mă urăşte pe Mine şi pe Tatăl Meu îl urăşte. De n-aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a mai făcut, păcat nu ar avea; şi totuşi, după ce le-au văzut, M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu, ca să se împlinească cuvântul cel scris în legea lor : M-au urât pe nedrept. Iar când va veni Mângâietorul, pe care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, Care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi pentru Mine. Încă şi voi mărturisiţi, pentru că de la început sunteţi cu Mine. Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniţi în credinţa voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi şi chiar va veni vremea, când oricine vă va ucide pe voi va crede că aduce slujbă lui Dumnezeu.

    De se va întâmpla ca pomenirea Sfântului marelui Mucenic Dimitrie şi a cutremurului să cadă duminica, atunci : La Utrenie se citeşte Evanghelia învierii, Iar la Liturghie se citeşte întâi Evanghelia cutremurului şi a duminicii, apoi a Sfântului marelui Mucenic Dimitrie.


27. Pomenirea Sfântului Mucenic Nestor. Tot în aceeaşi zi, prăznuim pe Cuviosul părinte Dimitrie de la Basarabov, ale cărui sfinte moaşte se află în Catedrala Patriarhiei din Bucureşti.

La Utrenie Evanghelia Cuviosului, de la Luca
(VI, 17-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.

La Liturghie Evanghelia de la Matei.

(X, 16-22)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


28. Sfinţii Mucenici : Terentie şi Neonila, cu cei şapte copii ai lor şi Cuviosul Ştefan Savaitul, făcătorul de canoane.

29. Sfânta Cuvioasa Muceniţă, Anastasia Romana şi Cuviosul părinte Avramie închisul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)
Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.

30. Sfinţii Mucenici : Zenovie şi Zenovia, sora sa.

31. Sfinţii Apostoli : Stahie, Amplie şi cei împreună cu ei şi Sfântul Mucenic Epimah.





LUNA NOIEMBRIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30


1. Sfinţii fără de arginţi, Cosma şi Damian, făcătorii de minuni din Asia.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(X, 1, 5-8)


   În vremea aceea, chemând pe cei doisprezece ucenici ai Săi, Iisus le-a dat lor putere asupra duhurilor celor necurate, ca să le scoată afară, şi să tămăduiască orice boală şi orice neputinţă. Pe aceşti doisprezece i-a trimis Iisus, povăţuindu-i şi zicându-le : în căile păgânilor să nu mergeţi şi în oraş de samarineni să nu intraţi; ci mai mult mergeţi către oile cele pierdute ale casei lui Israel. Unde veţi merge, propovăduiţi, spunând că s-a apropiat împărăţia cerurilor. Tămăduiţi pe cei bolnavi, curăţiţi pe cei leproşi, pe cei morţi înviaţi, scoateţi pe demoni; în dar aţi luat, în dar să daţi.

2. Sfinţii Mucenici : Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor şi Anempodist.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 16-22)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămână a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


3. Sfinţii Mucenici : Achepsima, Iosif şi Aitala şi sfinţirea Bisericii Sfântul Gheorghe, cea din Lida.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


4. Cuviosul părinte Ioanichie cel Mare, Sfântul Mucenic Nicandru, episcopul Mirelor şi Ermeu, preotul.

La Liturghie Evanghelia Cuviosului, de la Matei
(IV, 25; V, 1-13)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna întâia după Pogorârea Sfântului Duh.


5. Sfinţii Mucenici Galaction şi Epistimia.

6. Cel între sfinţi Părintele nostru Pavel mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 8-12)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 21 octombrie.

7. Sfinţii treizeci şi trei Mucenici din Melitina şi Cuviosul Lazăr Galisiopul.

La Liturghie Evanghelia Cuviosului, de la Matei
(IV, 25; V, 1-13)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna întâia după Pogorârea Sfântului Duh.


8. Soborul mai-marilor Voievozi Mihail şi Gavriil şi al tuturor Puterilor cereşti.

La Utrenie Evanghelia de la Matei
(XIII, 24-30, 37-43)


   Zis-a Domnul pilda aceasta : asemenea este împărăţia cerurilor omului care a semănat sămânţă bună în ţarina sa. Dar, pe când oamenii dormeau, a venit vrăjmaşul lui şi a semănat neghină printre grâu; apoi s-a dus. Iar dacă a crescut paiul şi a făcut roadă, atunci s-au arătat şi neghinele. Şi venind slugile stăpânului casei, i-au zis : stăpâne, nu ai semănat tu sămânţă bună în ţarina ta ? De unde dar are neghine ? El le-a răspuns : un om vrăjmaş a făcut aceasta. Iar slujitorii i-au zis : voieşti atunci să ne ducem să le plivim ? El însă a zis : nu ! Ca nu cumva, plivind neghinele, să smulgeţi şi grâul împreună cu ele. Lăsaţi să crească amândouă împreună până la seceriş şi atunci, la vremea secerişului, voi zice secerătorilor : pliviţi întâi neghinele şi le legaţi snopi, ca să le ardem; iar grâul aduceţi-l în hambarul meu. Şi s-au apropiat de Dânsul ucenicii Săi, zicând : lămureşte-ne pilda neghinelor din ţarină. El le-a răspuns, zicând : Cel care seamănă sămânţa cea bună, este Fiul Omului, iar ţarina este lumea; sămânţa cea bună sunt fiii împărăţiei, iar neghinele sunt fiii celui viclean. Vrăjmaşul care le-a semănat este diavolul, iar secerişul este sfârşitul lumii şi secerătorii sunt îngerii. Aşadar, după cum se adună neghinele şi se ard în foc, tot astfel va fi şi la sfârşitul veacului acestuia. Va trimite Fiul Omului pe îngerii Săi şi aceştia vor aduna din împărăţia Lui toate pildele de păcătuire şi pe cei ce săvârşesc fărădelege; şi îi vor arunca pe ei în cuptorul cel de foc; acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor. Atunci cei drepţi vor străluci ca soarele în împărăţia Tatălui lor. Cel care are urechi de auzit să audă.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)


   Zis-a Domnul ucenicilor Săi : cine vă ascultă pe voi Mă ascultă pe Mine şi cine se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel care M-a trimis pe Mine. Iar cei şaptezeci s-au întors cu bucurie, zicând : Doamne, şi diavolii se pleacă nouă în numele Tău. Atunci Iisus le-a răspuns : am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului; şi nimic nu vă va putea vătăma. Însă nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile se pleacă vouă, ci vă bucuraţi mai ales pentru că numele voastre s-au scris în ceruri. În ceasul acela s-a bucurat Iisus cu duhul şi a zis : Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, că ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi de cei pricepuţi şi le-ai descoperit copiilor. Da, Părinte, căci aşa a fost înaintea Ta, bunăvoinţa Ta.

9. Sfinţii Mucenici : Onisifor şi Porfirie şi Cuvioasele maici : Matroana şi Teoctista cea din Lesbos.

10. Sfinţii Apostoli Erast, Olimp, Rodion, Sosipatru şi cei împreună cu ei.

11. Sfinţii Mucenici : Mina, Victor şi Vichentie; Cuviosul părinte Teodor Studitul, mărturisitorul şi Muceniţa Ştefanida.

La Liturghie Evanghelia Mucenicilor, de la Matei
(X, 32-36; XI, 1)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.

Se citeşte şi Evanghelia Cuviosului, de la Matei

(IV, 25; V, 1-13)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna întâia după Pogorârea Sfântului Duh.


12. Cel între sfinţi Părintele nostru Ioan cel milostiv, patriarhul Alexandriei şi Cuviosul părintele nostru Nil Sinaitul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.


13. Cel între sfinţi Părintele nostru Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului.


14. Sfântul şi în tot lăudatul Apostol Filip. În această zi se lasă sec pentru postul Naşterii Domnului.


15. Sfinţii Mucenici şi mărturisitori : Gurie, Samona şi Aviv.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 8-12)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 21 octombrie.


16. Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(IX, 9-13)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a cincea după Pogorârea Sfântului Duh.


17. Cel între sfinţi Părintele nostru Grigorie, episcopul Neocezareei, făcătorul de minuni.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 1, 5-8)

Caută la Evanghelia do la Liturghia din ziua de 1 noiembrie.


18. Sfinţii Mucenici : Platon şi Roman.

19. Sfântul Prooroc Avdie şi sfântul Mucenic Varlaam.

20. Înainte prăznuirea intrării în Biserică a Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei, şi cel între sfinţi Părintele Proclu, Patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia zilei, apoi a Ierarhului de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


    Tot în aceeaşi zi prăznuim pe Cuviosul părinte Grigorie Decapolitul, ale cărui sfinte moaşte se află la Mânăstirea Bistriţa județul Vâlcea.


21. Intrarea în Biserică a Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(I, 39-49, 56)

Caută la Evanghelia de la Utrenia din ziua de 8 septembrie.

La liturghie Evanghelia de la Luca

(X, 38-42; XI, 27-28)


   În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi aceasta avea o soră, ce se numea Maria, care şezând jos, lângă picioarele lui Iisus, asculta cuvintele Lui. Marta însă se silea să facă ospăţ mare şi, apropiindu-se, a zis : Doamne, nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc ? Spune-i dar ca să-mi ajute. Dar Iisus, răspunzând, i-a zis : Marto, Marto, te sileşti şi te îngrijeşti de multe; dar un singur lucru trebuieşte. Maria însă şi-a ales partea cea bună, care nu se va lua de la ea. Iar când zicea Dânsul acestea, o femeie din popor, ridicându-şi glasul, a zis către Dânsul : fericit este pântecele care Te-a purtat şi sânii la care ai supt. Dar Iisus a răspuns : aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el.

    De se va întâmpla praznicul acesta duminică, la Utrenie se citeşte Evanghelia praznicului şi sărutăm Evanghelia, după obicei; iar la Liturghie se citeşte întâi Evanghelia cea de rând a duminicii, apoi a praznicului.


22. Sfântul Apostol Filimon şi cei împreună cu dânsul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 1-15)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi doua după Pogorârea Sfântului Duh.


23. Cei între sfinţi Părinţii noştri : Amfilohie, episcopul Iconiei, şi Grigorie, episcopul Acragantiei.


La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 26 octombrie.

24. Cei între sfinţi părinţii noştri şi Sfinţii Mucenici : Clement papa Romei şi Petru al Alexandriei.

Odovania praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

La Liturghie Evanghelia praznicului, de la Luca

(X, 38-42; XI, 27-28)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 septembrie.

Se citeşte şi Evanghelia Sfinţilor, de la Matei

(V, 14-19)


   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : voi sunteţi lumina lumii. Nu poate cetatea să se ascundă, când stă deasupra muntelui; nici oamenii nu aprind făclia ca să o pună sub obroc, ci în sfeşnic, ca să lumineze tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri. Să nu socotiţi că am venit să stric legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun vouă, cât vor sta cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă nu va trece din lege, până ce nu se vor face toate. Deci, cel care va strica una din aceste porunci foarte mici şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel care va face şi va învăţa, acela mare se va chema în împărăţia cerurilor.

25. Sfânta mare Muceniţă Ecaterina şi Sfântul mare Mucenic Mercurie.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


26. Cuviosul părinte Alipie Stâlpnicul şi Cuviosul Stelian Paflagonul.

27. Sfântul Mucenic Iacob Persul.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 1-7)

Caută la Evanghelia de vineri seara din săptămâna întâia a Sfântului şi Marelui Post.


28. Sfinţii Cuvioşi mucenici : Ştefan cel Nou şi Irinarh.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 23-31)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


29. Sfinţii Mucenici : Paramon şi Filumen şi cuviosul Acachie cel de la scară.

30. Pomenirea sfântului, slăvitului Apostol Andrei, cel întâi chemat.






LUNA DECEMBRIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

1. Sfântul Prooroc Naum.

2. Sfântul Prooroc Avacum.

3. Sfântul Prooroc Sofonie.

4. Sfânta mare Muceniţă Varvara şi Cuviosul părintele nostru Ioan Damaschin.

La Liturghie Evanghelia Muceniţei, de la Marcu.
(V, 24-34)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a cincisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


5. Pomenirea Cuviosului părintelui nostru Sava cel sfinţit.


6. Cel între sfinţi Părintele nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(VI, 17-23)

   În vremea aceea a stat Iisus la loc şes, unde erau mulţi dintre ucenicii Săi şi mulţime multă de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe lângă marea Tirului şi a Sidonului, care veniseră să-L asculte şi să se tămăduiască de neputinţele lor. Şi cei bântuiţi de duhuri necurate se vindecau şi tot poporul căuta să se atingă de dânsul, căci ieşea din Dânsul o putere, care vindeca pe toţi. Atunci El, ridicându-şi ochii spre ucenicii Săi, le-a zis : fericiţi sunteţi voi, cei săraci, căci a voastră este împărăţia lui Dumnezeu. Fericiţi sunteţi voi, care flămânziţi acum, căci vă veţi sătura. Fericiţi sunteţi cei care plângeţi acum, căci veţi râde. Fericiţi veţi fi când vă vor urî pe voi oamenii, şi când vă vor izgoni dintre ei, şi vă vor batjocori, şi vor lepăda numele vostru ca un rău din pricina Fiului Omului. Bucuraţi-vă în ziua aceea şi săltaţi, căci iată, plata voastră multă este în ceruri.


7. Cel între sfinţi Părintele nostru Ambrozie, episcopul Mediolanului. Tot în aceeaşi zi prăznuim pe Sfânta Muceniţă Filofteia fecioara, ale cărei sfinte moaşte se află la Curtea de Argeş.

Evangheliile Muceniţei :

La Utrenie Evanghelia de la Matei
(XXV, 1-13)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a şaptesprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


8. Cuviosul părintele nostru Patapie.

9. Zămislirea Sfintei Ana.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VIII, 16-21)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi treia după Pogorârea Sfântului Duh.


10. Sfinţii Mucenici : Mina, Ermoghen şi Evgraf.

11. Cuviosul părintele nostru Daniil Stâlpnicul.

    Se cuvine a şti că de la 11 decembrie urmează duminica Sfinţilor Strămoşi ai lui Hristos şi ajunge până la 17 ale acestei luni, şi se urmează aşa :

    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos duminică, atunci duminica Strămoşilor este la 11 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, cea mai înainte de Naşterea lui Hristos, la 18 decembrie
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos luni, atunci duminica Strămoşilor este la 17 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 24 decembrie.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos marţi, atunci duminica Strămoşilor este la 16 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 23 decembrie.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos miercuri, atunci duminica Strămoşilor este la 15 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 22 decembrie.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos joi, atunci duminica Strămoşilor este la 14 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 21 decembrie.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos vineri, atunci duminica Strămoşilor este la 13 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 20 decembrie.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos sâmbătă, atunci duminica Strămoşilor Se ţine la 12 decembrie, iar duminica Sfinţilor Părinţi, la 19 decembrie.
    Dacă duminica Sfinţilor Strămoşi se întâmplă mai înainte de duminica a douăzeci şi opta după Pogorârea Sfântului Duh, sau mai pe urmă, la Liturghie se citeşte Evanghelia duminicii a douăzeci şi opta, singură (afară de nu va fi vreun sfânt mare), care este de la Luca.

În duminica sfinţilor Strămoşi,

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(XIV, 16-24)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica a douăzeci şi opta după Pogorârea Sfântului Duh.

    Iar în duminica a douăzeci şi opta se citeşte Evanghelia cea de rând, care se va întâmpla în duminica Strămoşilor.

12. Cel între sfinţi Părintele nostru Spiridon, făcătorul de minuni.


13. Sfinţii Mucenici : Evstratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie şi Orest şi Sfânta Muceniţă Lucia Fecioara.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XX, 46-47; XXI, 1-4)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna Vameşului şi Fariseului.


14. Sfinţii Mucenici : Tirs, Levchie, Calinic, Filimon, Apolonie şi Arian.

15. Sfântul sfinţitul Mucenic Elefterie şi Cuviosul părintele nostru Pavel cel din Latro.

16. Sfântul Prooroc Agheu.

17. Sfântul Prooroc Daniil şi Sfinţii trei tineri : Anania, Azaria şi Misail.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XI, 47-54; XII, 1)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a douăzeci şi patra după Pogorârea Sfântului Duh.

18. Sfântul Mucenic Sebastian, Sfânta Muceniţă Zoe şi cei împreună cu dânşii.

19. Sfântul Mucenic Bonifatie.

SÂMBĂTĂ
ÎNAINTEA NAŞTERII LUI HRISTOS


La Liturghie Evanghelia de la Luca

(XXIII, 19-29)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


    De se va întâmpla vreun sfânt în această sâmbătă, care să aibă Evanghelie, întâi se citeşte Evanghelia din sâmbăta dinainte de Naşterea lui Hristos, apoi cea de rând şi în urmă a sfântului.

20. Înainte prăznuirea Naşterii celei după trup a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Sfântul sfinţitul Mucenic Ignatie, purtătorul de Dumnezeu.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(IX, 33-41)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a trei zecea după Pogorârea Sfântului Duh.


DUMINICA
ÎNAINTEA NAŞTERII LUI HRISTOS,
A SFINŢILOR PĂRINŢI


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(I, 1-25)


   Cartea neamului lui Iisus Hristos, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a născut pe Isaac, Isaac a născut pe Iacob, iar lacob a născut pe Iuda şi pe fraţii lui. Iuda a născut pe Fares şi pe Zara din Tamar, iar Fares a născut pe Esrom; Esrom a născut pe Aram. Aram a născut pe Aminadav, Aminadav a născut pe Naason, iar Naason a născut pe Salmon. Salmon a născut pe Booz din Rahav; Booz a născut pe Obed din Rut; Obed a născut pe Iesei, iar Iesei a născut pe David împăratul. David împăratul a născut pe Solomon din femeia lui Urie; Solomon a născut pe Roboam; Roboam a născut pe Abia, iar Abia a născut pe Asa. Asa a născut pe Iosafat; Iosafat a născut pe Ioram, iar Ioram a născut pe Ozia. Ozia a născut pe Ioatam; Ioatam a născut pe Ahaz, iar Ahaz a născut pe Ezechia. Ezechia a născut pe Manase; Manase a născut pe Amon; Amon a născut pe Iosia, iar Iosia a născut pe Iehonia şi pe fraţii lui, la strămutarea în Babilon. Iar după strămutarea în Babilon, Iehonia a născut pe Salatiil; Salatiil a născut pe Zorobabel; Zorobabel a născut pe Abiud; Abiud a născut pe Eliachim; Eliachim a născut pe Azor. Azor a născut pe Sadoc; Sadoc a născut pe Achim; Achim a născut pe Eliud; Eliud a născut pe Eleazar; Eleazar a născut pe Matan; Matan a născut pe Iacob, iar Iacob a născut pe Iosif, bărbatul Mariei din care s-a născut Iisus, care se cheamă Hristos. Deci, toate neamurile : de la Avraam până la David, sunt patrusprezece neamuri; de la David până la strămutarea în Babilon, sunt patrusprezece neamuri; şi de la mutarea în Babilon până la Hristos, sunt patrusprezece neamuri. Iar naşterea lui Iisus Hristos, aşa a fost : după ce mama Sa, Maria, a fost logodită cu Iosif, şi înainte de a fi ei împreună, s-a aflat că ea are în pântece din Duhul Sfânt. Iar Iosif, bărbatul ei, fiind om drept şi nevoind să o vădească, a vrut s-o lase în ascuns. Pe când însă cugeta el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind : Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta, căci Cel zămislit într-însa este din Duhul Sfânt. Ea va naşte fiu şi-I vei pune numele : Iisus, căci El va mântui pe poporul Său de păcate. Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce vestise Domnul prin proorocul, care zice : iată fecioara va avea în pântece şi va naşte fiu şi-i vor pune numele Emanuil, care înseamnă : Dumnezeu este cu noi. După ce s-a deşteptat din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe femeia sa. Dar n-a cunoscut-o pe ea, până ce a născut pe Fiul său cel Unul-Născut, cărui I-a pus numele Iisus.


Evanghelia duminicii de rând se lasă.

21. Sfânta mare Muceniţă Iuliana cea din Nicomidia şi Sfântul Temistocle.

22. Sfânta mare Muceniţă Anastasia, vindecătoarea de otravă.

23. Sfinţii zece Mucenici din Crit.

24. Sfânta cuvioasă Muceniță Eugenia.

EVANGHELIILE CEASURILOR
ÎN AJUNUL NAŞTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS


LA CEASUL ÎNTÂI


Evanghelia de la Matei

(I, 18-24)


   Naşterea lui Iisus Hristos a fost aşa : după ce mama Sa Maria a fost logodită cu Iosif şi înainte de a fi ei împreună, s-a aflat că ea are în pântece din Duhul Sfânt. Iar Iosif, bărbatul ei, fiind drept şi nevoind s-o vădească, a vrut s-o lase în ascuns. Pe când însă cugeta el acestea, iată îngerul Domnului i s-a arătat în vis, grăind : Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, femeia ta, căci Cel zămislit într-însa este din Duhul Sfânt. Ea va naşte Fiu şi-I vei pune numele : Iisus, căci El va mântui poporul Său de păcate. Iar acestea toate s-au făcut ca să se împlinească ceea ce vestise Domnul prin proorocul, care zice : iată fecioara va avea în pântece şi va naşte fiu şi-i vor pune numele Emanuil, care înseamnă : Dumnezeu este cu noi. După ce s-a deşteptat din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului şi a luat la el pe femeia sa. Dar n-a cunoscut-o pe ea, până ce a născut pe Fiul său cel Unul-Născut, căruia I-a pus numele Iisus.

LA CEASUL AL TREILEA

Evanghelia de la Luca

(II, 1-20)


   În zilele acelea a ieşit poruncă de la Cezarul August să se înscrie toată lumea. Această înscriere s-a făcut întâi pe când Cvirinus ocârmuia Siria. Deci toţi mergeau să se înscrie, fiecare în oraşul său. Atunci s-a dus şi Iosif din Galileea, din oraşul Nazaret, în Iudeea, la oraşul lui David, care se numeşte Betleem, pentru că el era din casa şi din neamul lui David, să se înscrie împreună cu Maria cea logodită lui şi care era însărcinată. Dar pe când erau ei acolo, s-au împlinit zilele ca ea să nască. Şi a născut pe Fiul ei cel Unul-Născut şi L-a înfăşat, şi L-a culcat în iesle, pentru că ei n-au avut loc la casa de oaspeţi. Şi în partea locului erau păstori care stăteau pe câmp, păzind de strajă noaptea împrejurul turmei lor. Şi iată că îngerul Domnului a stat înaintea lor şi slava Domnului i-a învăluit în lumină, iar ei s-au înfricoşat cu frică mare. Dar îngerul le-a zis : nu vă temeţi, căci iată vă binevestesc bucurie mare, care va fi pentru tot poporul : că, în oraşul lui David, S-a născut vouă astăzi un Mântuitor, Care este Hristos Domnul. Şi acesta este semnul ce vă dau : veţi afla un Prunc înfăşat, culcat în iesle. Şi deodată s-a arătat, împreună cu îngerul, mulţime de oaste cerească, lăudând pe Dumnezeu şi zicând : slavă în cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună învoire ! Iar după ce îngerii s-au depărtat de la ei, la cer, păstorii au zis unii către alţii : să mergem până la Betleem şi să vedem lucrul acesta ce s-a întâmplat şi pe care ni l-a vestit Domnul. Şi grăbindu-se, au venit şi au aflat pe Maria şi pe Iosif şi pe Prunc culcat în iesle. Iar după ce L-au văzut, au istorisit cuvintele ce li se spuseseră despre acest Prunc. Şi toţi câţi auzeau se mirau de întâmplarea pe care le-o spuneau păstorii. Iar Maria păstra toate cuvintele acelea, punându-le în inima sa. Apoi, păstorii s-au întors slăvind şi lăudând pe Dumnezeu, pentru toate câte auziseră şi văzuseră, după cum li se vestise.

LA CEASUL AL ŞASELEA


Evanghelia de la Matei

(II, 1-12)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.


LA CEASUL AL NOUĂLEA


Evanghelia de la Matei
(II, 13-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 26 decembrie.


LA VECERNIA
DIN AJUNUL NAŞTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS


Evanghelia de la Luca

(II, 1-20)

Caută la Evanghelia de la Ceasul al treilea din ajunul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.


    De se va întâmpla ajunul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos sâmbătă sau duminică.

La Vecernie se citeşte Evanghelia de la Matei
(XIII, 31-36)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a şasea după Pogorârea Sfântului Duh.

    Iar pentru Evangheliile la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, dimineaţa, caută la învăţătura pentru sâmbăta şi duminica cele dinainte de Naşterea lui Hristos.

25. Naşterea cea după trup a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La Utrenie Evanghelia de la Matei
(I, 18-24)

Caută la Evanghelia de la Ceasul întâi din ajunul Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(XX, 1-13)


   Dacă s-a născut Iisus în Betleemul Iudeii, în zilele lui Irod împăratul, iată magii de la răsărit au venit în Ierusalim, întrebând : unde este împăratul iudeilor, Cel care S-a născut ? Căci am văzut la răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui. Şi auzind împăratul Irod, s-a tulburat şi tot Ierusalimul împreună cu el; şi adunând pe toate căpeteniile preoţilor şi cărturarii poporului, i-a întrebat : unde trebuie să Se nască Hristos ? Iar ei i-au răspuns : în Betleemul din Iudeea, căci aşa este scris prin proorocul : şi tu, Betleeme, din pământul lui Iuda, nu eşti nicidecum cel mai mic dintre căpeteniile lui Iuda, căci din tine va ieşi Povăţuitorul, care va paşte poporul meu IsraeL Atunci Irod a chemat în ascuns pe magi şi a aflat de la ei lămurit în ce vreme s-a arătat steaua. Şi, trimiţându-i la Betleem, le-a zis : mergeţi şi cercetaţi cu de-amănuntul despre Prunc şi, dacă-L veţi afla, să mă vestiţi şi pe mine, ca să vin şi eu să mă închin Lui. Iar ei, ascultând pe împărat, au plecat şi iată steaua, pe care o văzuseră în răsărit, mergea înaintea lor, până ce a venit şi a stat deasupra, unde era Pruncul. Când au văzut ei steaua, s-au bucurat cu bucurie foarte mare. Şi intrând în casă şi văzând pe Prunc împreună cu Maria, mama Lui, s-au aruncat cu faţa la pământ şi s-au închinat Lui; apoi, deschizându-şi vistieriile lor, I-au adus daruri : aur, tămâie şi smirnă. Dar, primind înştiinţare prin vis să nu se întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în ţara lor.

26. Soborul Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria şi Sfântul Mucenic Eftimie, episcopul Sardelor.
În această zi se pomeneşte şi Preacuviosul de Dumnezeu purtătorul părintele Nicodim cel sfinţit, din ale cărui sfinte moaşte o parte se află în Mânăstirea Tismana.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(II, 13-23)

   După ce s-au dus magii, iată îngerul Domnului s-a arătat în vis lui Iosif, zicând : scoală-te, la Pruncul şi pe mama Sa şi fugi în Egipt şi stai acolo, până ce îţi voi spune eu, căci Irod are să caute Pruncul ca să-L omoare. Iar el, sculându-se, a luat noaptea Pruncul şi pe mama Sa şi s-au dus în Egipt : şi au stat acolo până la moartea lui Irod, ca să se împlinească cuvântul spus de Domnul prin proorocul, care zice : din Egipt am chemat pe Fiul Meu. Iar când Irod a văzut că a fost înşelat de magi, s-a mâniat foarte tare şi, trimiţând, a omorât pe toţi copiii, care erau în Betleem şi în toate hotarele lui, de doi ani şi mai mici, după timpul pe care îl aflase de la magi. Atunci s-a împlinit cuvântul spus de Ieremia proorocul, care zice : glas în Rama s-a auzit, plângere şi tânguire şi ţipăt mult; Rahila plângea pe fiii săi şi nu vrea să se mângâie, pentru că nu mai sunt. Iar după ce a murit Irod, iată că îngerul Domnului se arată în vis lui Iosif în Egipt, zicându-i : scoală-te, ia Pruncul şi pe mama Lui şi mergi în pământul lui Israel, căci au murit cei ce căutau să la viaţa Pruncului. Iar el sculându-se, a luat Pruncul şi pe mama Lui şi au venit în pământul lui Israel. Dar auzind că domneşte Arhelau în Iudeea, în locul lui Irod, tatăl său, s-a temut să meargă acolo şi, luând poruncă în vis, s-a dus în părţile Galileii. Şi a venit şi a locuit în oraşul, care se numeşte Nazaret, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin prooroci, că Nazarinean se va chema.

Se citeşte şi Evanghelia Cuviosului, de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


27. Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi arhidiacon Ştefan şi Cuviosul părintele nostru mărturisitorul Teodor cel însemnat.


28. Sfinţii 20 de mii de Mucenici, cei arşi în Nicomidia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XIV, 25-35)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi şasea după Pogorârea Sfântului Duh.


29. Sfinţii 14 mii de prunci, cei ucişi de Irod şi pomenirea Cuviosului Marcel, egumenul Mânăstirii Neadormiţilor (Achimiţilor).

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(II, 13-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 26 decembrie.


30. Sfânta Muceniţă Anisia şi Cuviosul Zotic.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XIII, 10-17)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica a douăzeci şi şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.


31. Prea Cuvioasa maica noastră Melania Romana.

    Arătare pentru Evangheliile sâmbetei şi duminicii după Naşterea lui Hristos şi ale sâmbetei şi duminicii înaintea Botezului Domnului.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos duminică, atunci numai o sâmbătă şi o duminică sunt între Naşterea lui Hristos şi între Botez. Atunci dar, a doua zi după Naştere, luni în 26 decembrie, se pune duminica cea după Naştere şi se citeşte la Liturghie Evanghelia duminicii după Naştere, iar în sâmbăta următoare, care vine la 31 decembrie, se face sfârşitul praznicului Naşterii şi se citeşte la Liturghie întâi Evanghelia sâmbetei după Naştere, apoi a sâmbetei dinaintea Botezului; iar în întâia zi a lui ianuarie, la Liturghie, citim întâi Evanghelia duminicii dinainte de Botez, apoi a Tăierii împrejur şi pe urmă a Ierarhului Vasile.
   
De se va întâmpla Naşterea lui Hristos luni, atunci, între Naşterea lui Hristos şi între Botez, sunt o sâmbătă şi o duminică. Atunci sâmbăta cea după Naşterea lui Hristos este la 30 decembrie, deci la Liturghie se citeşte întâi Evanghelia sâmbetei după Naşterea lui Hristos, apoi Evanghelia sâmbetei dinaintea Botezului; iar la 31 decembrie, odovania praznicului Naşterii, citim Evanghelia duminicii după Naştere. Evanghelia duminicii dinainte de Botez, o citim luni, căci aşa se întâmpla atunci, în întâia zi a lui ianuarie, după urmarea ce s-a arătat mai sus.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos marţi, atunci, între Naşterea lui Hristos şi între Botez, stat două sâmbete şi o duminică. Atunci sâmbăta cea după Naşterea lui Hristos este la 29 decembrie. Deci la Liturghie citim întâi Evanghelia sâmbetei după Naştere, apoi a pruncilor, iar Evanghelia duminicii după Naşterea lui Hristos o citim la 30 decembrie, duminică, căci aşa se întâmplă atunci. În întâia zi a lui ianuarie, la Liturghie, citim întâi Evanghelia duminicii dinainte de Botez, apoi a Tăierii împrejur şi pe urmă a Ierarhului Vasile, după cum s-a arătat mai sus.
    De se va întâmpla Naşterea lui Hristos miercuri sau joi sau vineri, atunci, între Naşterea lui Hristos şi între Botez, sunt două sâmbete şi două duminici. Atunci, în sâmbăta şi duminica cea dintâi, se citesc Evangheliile sâmbetei şi duminicii după Naştere, iar în a doua sâmbătă şi duminică, se citesc Evangheliile sâmbetei şi duminicii dinainte de Botez.
    De se va întâmpla naşterea lui Hristos sâmbătă, atunci, între Naşterea lui Hristos şi între Botez, sunt două duminici şi o sâmbătă. Deci a doua zi, duminică, se citeşte Evanghelia duminicii după Naştere, iar Evanghelia sâmbetei după Naşterea lui Hristos, se citeşte vineri, la odovania praznicului Naşterii lui Hristos, la 31 decembrie. În întâia zi a lui ianuarie, la Liturghie, se citeşte întâi Evanghelia Tăierii împrejur, apoi a sâmbetei dinainte de Botez şi pe urmă a Ierarhului Vasile; iar a doua zi, duminică, la Liturghie se citeşte întâi Evanghelia duminicii dinainte de Botez, apoi cea de rând, dacă nu este întoarcerea Evangheliilor, şi pe urmă a Ierarhului Silvestru.


SÂMBĂTĂ
DUPĂ NAŞTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(XII, 15-21)


    În vremea aceea au mers după Iisus oameni mulţi şi i-a tămăduit pe toţi. Dar le-a poruncit cu asprime, să nu-L facă cunoscut, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin Isaia proorocul, care zice : iată Fiul Meu pe care L-am ales, iubitul Meu spre care a binevoit sufletul Meu; voi pune Duhul Meu peste El şi neamurilor va vesti dreptatea. Nu se va sfădi, nici nu va striga, şi nu va auzi nimeni pe uliţe glasul Lui. Trestie zdrobită nu va frânge şi feştilă fumegândă nu va stinge, până ce nu va scoate izbânda dreptăţii. Şi în numele Lui vor nădăjdui neamurile păgâne.

DUMINICĂ
DUPĂ NAŞTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(II, 13-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 26 decembrie.


SÂMBĂTĂ
ÎNAINTEA BOTEZULUI DOMNULUI


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(III, 1-11)


   În vremea aceea a venit Ioan Botezătorul şi propovăduia în pustia Iudeii, zicând : pocăiţi-vă, căci s-a apropiat împărăţia cerurilor. El este acela despre care a zis proorocul Isaia : glasul celui ce strigă în pustie : pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui. Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă şi brâu de curea, împrejurul mijlocului, iar hrana lui era lăcuste şi miere sălbatică. Atunci ieşeau la el Ierusalimul şi toată Iudeea şi toată împrejurimea Iordanului şi se botezau de către el în Iordan, mărturisindu-şi păcatele lor. Dar văzând Ioan pe mulţi din farisei şi saduchei venind la botezul lui, le-a zis : pui de năpârcă, cine
v-a arătat vouă că veţi scăpa de mânia ce are să fie ? Faceţi deci roade vrednice de pocăinţă. Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă : părintele nostru este Avraam !, căci vă spun vouă că Dumnezeu poate să ridice şi din pietrele acestea fii lui Avraam. Iată şi securea stă la rădăcina pomilor şi orice pom, care nu face roadă bună, se taie şi se aruncă în foc. Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel care vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.

DUMINICA
ÎNAINTEA BOTEZULUI DOMNULUI


La Liturghie Evanghelia de la Marcu

(1, 1-8)


   Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Precum s-a scris în prooroci : iată, Eu trimit pe îngerul Meu înaintea feţei Tale, care va pregăti calea Ta înaintea Ta. Glasul celui ce strigă în pustie : pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Sale. Aşa s-a arătat Ioan, botezând în pustie şi propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor. Şi mergeau la el tot ţinutul Iudeii şi toţi cei din Ierusalim şi se botezau de către el, în râul Iordanului, mărturisindu-şi păcatele lor. Şi era Ioan îmbrăcat în haine de păr de cămilă, avea brâu de curea împrejurul mijlocului lui şi mânca lăcuste şi miere sălbatică. El propovăduia, zicând : vine după mine Cel care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să mă plec şi să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Eu v-am botezat pe voi cu apă, dar Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt.






LUNA IANUARIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31


1. Tăierea împrejur cea după trup a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Şi pomenirea celui între sfinţi, Părintele nostru Vasile cel Mare, episcopul Cezareei Capadociei.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.

La Liturghie Evanghelia Tăierii împrejur, de la Luca

(II, 20-21; 40-52)


   În vremea aceea păstorii s-au întors, slăvind şi lăudând pe Dumnezeu pentru toate câte le auziseră şi văzuseră, după cum li se vestise. Şi când s-au împlinit opt zile şi trebuia să-L taie împrejur pe Prunc, I-au pus numele Iisus, cum a fost numit de înger, înainte de a se zămisli în pântece. Iar Pruncul creştea şi se întărea cu Duhul, umplându-se de înţelepciune şi harul lui Dumnezeu era cu El. Şi părinţii Săi se duceau în fiecare an la Ierusalim, de Praznicul Paştilor. Iar când a fost Iisus de 12 ani, ducându-se ei la Ierusalim, după obiceiul Praznicului, şi sfârşindu-se zilele şi pornind ei înapoi, copilul Iisus a rămas în Ierusalim. Iosif şi mama Lui n-au ştiut şi socotind că Dânsul este împreună cu alţi tovarăşi de călătorie, au mers cale de o zi, căutându-L printre rude şi printre cunoscuţi; însă nu L-au găsit. Atunci s-au întors la Ierusalim şi L-au căutat. După trei zile L-au găsit în templu, şezând în mijlocul învăţătorilor, ascultându-i şi întrebându-i. Şi toţi care-L auzeau se minunau de priceperea şi de răspunsurile Sale. Când L-au văzut părinţii Săi, au rămas uimiţi, iar mama Sa a zis către Dânsul : Fiule, de ce ne-ai făcut aşa ? Iată, tatăl Tău şi eu, îngrijoraţi, Te căutăm. Dânsul însă a zis către ei : de ce era să Mă căutaţi ? Nu ştiaţi, oare, că în cele ce sunt ale Tatălui Meu Mi se cădea să fiu ? Dar ei n-au înţeles cuvântul pe care l-a spus lor. Apoi a plecat împreună cu ei şi a venit în Nazaret, şi le era supus. Iar mama Lui păstra în inima ei toate aceste lucruri şi cuvinte. Şi Iisus sporea cu înţelepciunea şi cu vârsta şi cu harul înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor.

2. Înainte prăznuirea dumnezeiescului Botez şi cel între sfinţi Părintele Silvestru, papa Romei.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(III, 1-15)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna Luminată.


3. Sfântul Prooroc Maleahi şi Sfântul Mucenic Gordie.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXIII, 23-28)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a unsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


4. Soborul sfinţilor 70 de Apostoli şi Cuviosul părinte Teoctist.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 1-15)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi doua după Pogorârea Sfântului Duh.


5. Sfinţii Mucenici : Teopempt şi Teona, şi Cuvioasa Sinclitichia.

EVANGHELIILE CEASURILOR
ÎN AJUNUL BOTEZULUI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS


LA CEASUL ÎNTÂI


Evanghelia de la Matei

(III, 1-11)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din sâmbăta dinaintea Botezului.


LA CEASUL AL TREILEA


Evanghelia de la Marcu

(I, 1-8)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica dinaintea Botezului.


A CEASUL AL ŞASELEA

Evanghelia de la Marcu

(I, 9-11)

Caută la Evanghelia de la Utrenia din ziua de 6 ianuarie.


LA CEASUL AL NOUĂLEA


Evanghelia de la Matei

(III, 13-17)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 ianuarie.


ÎN AJUNUL BOTEZULUI


La Liturghie Evanghelia de la Luca

(III, 1-11)


   În anul al cincisprezecelea al domniei Cezarului Tiberiu, în vremea când Ponţiu Pilat era dregător în Iudeea, Irod, stăpânind a patra parte Galileea; Filip, fratele lui, stăpânind a patra parte Ituria şi ţinutul Trahoniei; iar Lisanie, stăpânind a patra parte Abitenia; în zilele arhiereilor Ana şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia în pustie. Atunci el a venit în împrejurimile Iordanului, propovăduind botezul pocăinţei, spre iertarea păcatelor, precum scrie în cartea cuvintelor lui Isaia proorocul, care zice : un glas strigă în pustie : pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Sale. Orice vale se va umple şi orice munte şi deal se va pleca; căile cele strâmbe se vor face drepte şi cele colţuroase drumuri netede; şi toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu. Deci zicea Ioan mulţimilor, care veneau să se boteze de el : pui de năpârcă, cine v-a arătat că veţi scăpa de mânia ce are să fie ? Faceţi dar roade vrednice de pocăinţă şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă : părintele nostru este Avraam !, căci vă spun vouă că Dumnezeu poate să ridice şi din pietrele acestea fii lui Avraam. Iată şi securea stă la rădăcina pomilor, şi orice pom, care nu face roadă bună, se taie şi se aruncă în foc. Dar mulţimile îl întrebau, zicând : atunci ce să facem ? Răspunzând, Ioan le spunea : cel ce are două haine, să dea celui care nu are, şi cel care are bucate, să facă asemenea. Şi au venit şi vameşii să se boteze şi au zis către el : învăţătorule, noi ce să facem ? Iar el le-a răspuns : nu luaţi de la nimeni nimic mai mult decât vă este rânduit Şi-l întrebau şi ostaşii, zicând : dar noi ce să facem ? Şi le-a spus lor : să nu asupriţi pe nimeni, nici să năspăstuiţi pe cineva, ci să fiţi mulţumiţi cu lefurile voastre. Iar poporul aşteptând şi întrebându-se toţi despre Ioan în cugetele lor, dacă nu cumva el este Hristos, Ioan a răspuns tuturor, zicând : eu unul vă botez pe voi cu apă, dar vine Cel care este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. Acela vă va boteza cu Duhul Sfânt şi cu foc; El ţine lopata în mâinile Sale şi va curăţi aria Sa şi va aduna grâul Său în hambarul Său, iar pleava o va arde cu foc nestins. Acestea şi alte multe îndemnuri dând poporului, Ioan propovăduia vestea cea bună.

LA SFINŢIREA APEI

Evanghelia de la Marcu

(I, 9-11)

Caută la Evanghelia de la Utrenia din ziua de 6 ianuarie.


    De se va întâmpla ajunul Botezului sâmbăta, la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur se citeşte întâi Evanghelia sâmbetei dinaintea Botezului, apoi cea de rând.
    De se va întâmpla ajunul Botezului duminica, la Liturghia Sfântul ui Ioan Gură de Aur se citeşte întâi Evanghelia duminicii dinaintea Botezului, apoi cea de rând, dacă este întoarcerea Evangheliilor.

6. Sfântul şi dumnezeiescul Botez al Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La Utrenie Evanghelia de la Marcu
(I, 9-11)


    În vremea aceea a venit Iisus din Nazaretul Galileii şi a fost botezat de către Ioan, în Iordan. Şi în clipa când Iisus ieşea din apă, Ioan a văzut cerurile deschise şi Duhul ca un porumbel pogorându-Se peste Dânsul şi glas din ceruri s-a auzit, zicând : Tu eşti Fiul Meu cel iubit, în Care bine am voit.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

    În vremea aceea a venit Iisus din Galileea, la Iordan, la Ioan, ca să fie botezat de el. Ioan însă îl oprea, zicând : eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine ? Iar Iisus răspunzând, a zis către el : lasă acum, căci aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci Ioan L-a lăsat. Iar după ce S-a botezat Iisus, în clipa când a ieşit din apă, iată, cerurile s-au deschis şi Ioan a văzut Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se ca un porumbel şi venind peste Dânsul. Şi iată un glas din ceruri, care a zis : Acesta este Fiul Meu cel iubit, în care bine am voit.

7. Soborul cinstitului, slăvitului Prooroc, înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(I, 29-34)


   În vremea aceea a văzut Ioan pe Iisus venind către el şi a zis : iată Mielul lui Dumnezeu Cel care ridică păcatul lumii. Acesta este despre care eu am spus : după mine vine un Om, care a fost înaintea mea, fiindcă era mai înainte decât mine. Şi eu nu-L ştiam; dar tocmai pentru aceasta am venit eu să botez cu apă pentru ca Dânsul să fie făcut cunoscut lui Israel. Iar Ioan a mărturisit, zicând : am văzut Duhul pogorându-Se din cer, ca un porumbel şi rămânând deasupra Lui. Şi eu nu-L ştiam, dar Cel ce m-a trimis să botez cu apă, Acela mi-a spus : peste care vei vedea Duhul pogorându-Se şi rămânând deasupra Lui, Acela este Cel care botează cu Duh Sfânt. Iar eu am văzut şi am mărturisit, că Acesta este Fiul lui Dumnezeu.

8. După prăznuirea Botezului şi Cuviosul părinte Gheorghe Hozevitul, Cuvioasa Domnica şi Emilian Mărturisitorul.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(III, 22-33)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna Luminată.


9. După prăznuirea Botezului Domnului şi Sfântul Mucenic Polieuct.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(I, 9-15)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a douăsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


10. După prăznuirea Botezului Domnului şi cel între sfinţi Părintele Grigorie, episcopul Nissei, şi Cuvioşii Dometian şi Marchian.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(III, 19-22)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a optsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.   

Se citeşte şi Evanghelia Sfântului, de la Matei

(IV, 25; V, 1-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a patra a Sfântului şi Marelui Post,


SÂMBĂTĂ
DUPĂ BOTEZUL DOMNULUI


La Utrenie Evanghelia de la Matei

(IV, 1 - 11)


    În vremea aceea Iisus a fost dus de Duhul în pustie, ca să fie ispitit de diavolul. Şi, după ce a postit patruzeci de zile şi patruzeci de nopţi, la urmă a flămânzit. Atunci ispititorul s-a apropiat de Dânsul şi i-a zis : dacă eşti Tu Fiul lui Dumnezeu, porunceşte ca pietrele acestea să se facă pâine. Dar El, răspunzând, a zis : scris este : nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu. Atunci diavolul L-a dus în sfânta cetate, L-a pus pe aripa templului şi I-a zis : dacă eşti Fiul lui Dumnezeu, aruncă-Te jos, căci scris este, că îngerilor Săi va porunci pentru Tine şi Te vor ridica pe mâini, ca nu cumva să izbeşti de piatră piciorul Tău. Iar Iisus i-a răspuns : de asemenea este scris să nu ispiteşti pe Domnul Dumnezeul tău. Apoi diavolul L-a dus într-un munte foarte înalt şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi strălucirea lor, şi I-a zis : acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie. Atunci i-a zis Iisus : mergi înapoia Mea satano, căci scris este : Domnului Dumnezeului tău să te închini şi Lui singur să-I slujeşti. Atunci L-a lăsat diavolul şi, iată, îngerii au venit la Dânsul şi îi slujeau.

DUMINICĂ
DUPĂ BOTEZUL DOMNULUI


La Liturghie Evanghelia de la Matei

(IV, 12-17)


   În vremea aceea, auzind că Ioan a fost pus la închisoare, Iisus s-a dus în Galileea; şi părăsind Nazaretul a venit de a locuit în Capernaum, lângă mare, în hotarele lui Zabulon şi Neftalim, ca să se împlinească ceea ce s-a scris prin Isaia proorocul, care zice : pământul lui Zabulon şi pământul lui Neftalim, spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor care şedeau în ţinutul şi în umbra morţii, lumină le-a răsărit. De atunci a început Iisus să propovăduiască : pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor.

11. După prăznuirea Botezului Domnului şi Cuviosul părinte Teodosie, începătorul vieţii călugăreşti de obşte.


12. După prăznuirea Botezului Domnului şi Sfânta Muceniţă Tatiana diaconiţa.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 39-42)


   În vremea aceea căutau iudeii să prindă pe Iisus, dar scăpând din mâinile lor S-a dus iarăşi dincolo de Iordan, în locul unde boteza Ioan la început, şi a rămas acolo. Şi mulţi veneau la Dânsul şi ziceau că Ioan n-a făcut nicio minune, dar toate câte Ioan a spus despre Acesta au fost adevărate. Şi acolo mulţi au crezut într-Însul.

13. După prăznuirea Botezului Domnului şi sfinţii Mucenici : Ermil şi Stratonic.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XX, 1 - 8)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a douăzeci şi opta după Pogorârea Sfântului Duh.


14. Sfinţii Părinţi cei ucişi în Sinai şi în Rait.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.


15. Cuvioşii Părinţi : Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


16. Închinarea cinstitului lanţ al Sfântului şi în tot lăudatului Apostol Petru.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XXI, 15-25)

Caută la Evanghelia a unsprezecea a învierii.

17. Cuviosul şi purtătorul de Dumnezeu părinte Antonie cel Mare.


18. Cei între sfinţi Părinţii : Atanasie şi Chiril, patriarhii Alexandriei.


19. Cuviosul Părinte Macarie Egipteanul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


20. Preacuviosul şi de Dumnezeu purtătorul părintele Eftimie cel Mare.


21. Cuviosul părinte Maxim Mărturisitorul, Sfântul Mucenic Neofit şi Sfinţii Mucenici Evghenie, Canidie, Valerian şi Achila.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 8-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 21 octombrie.

22. Sfântul Apostol Timotei şi Sfântul Cuviosul Mucenic Anastasie Persul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(X, 32-36; XI, 1)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


23. Sfântul sfinţitul Mucenic Climent, episcopul Anghirei şi Sfântul Mucenic Agatanghel.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(II, 23-28; III, 1-5)

Caută la Evanghelia întâia de la Liturghia de sâmbătă din săptămâna întâia a Sfântului şi Marelui Post.


24. Cuvioasa Maica Xenia.

25. Cel între sfinţi Părintele Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului.


26. Cuviosul părinte Xenofont, soţia sa Maria şi fiii lor Arcadie şi Ioan.

27. Aducerea moaştelor celui între sfinţi Părintelui nostru Ioan Gură de Aur.


28. Cuviosul părinte Efrem Sirul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 17-23)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 6 decembrie.


29. Aducerea moaştelor Sfântului sfinţitului Mucenic Ignatie, de Dumnezeu purtătorul.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(IX, 33-41)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a treizecea după Pogorârea Sfântului Duh.


30. Sfinţii Trei Ierarhi şi ai lumii mari dascăli : Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur şi Sfântul sfinţitul Mucenic Ipolit, papă al Romei.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută, la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(V, 14-19)


   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : voi sunteţi lumina lumii. Nu poate cetatea să se ascundă, când stă deasupra muntelui; nici oamenii nu aprind făclia ca să o pună sub obroc, ci în sfeşnic, ca să lumineze tuturor celor din casă. Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, pentru ca ei să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri. Să nu socotiţi că am venit să stric legea sau proorocii; n-am venit să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun vouă, cât vor sta cerul şi pământul, o iotă sau o cirtă nu va trece din lege, până ce nu se vor face toate. Deci, cel care va strica una din aceste porunci foarte mici şi va învăţa aşa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăţia cerurilor; iar cel care va face şi va învăţa, acela mare se va chema în împărăţia cerurilor.

31. Sfinţii doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Chir şi Ioan.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 1, 5-8)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 1 noiembrie.





LUNA FEBRUARIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29

1. Înainte prăznuirea Întâmpinării Domnului nostru Iisus Hristos şi Sfântul Mucenic Trifon.

La Liturghie, Evanghelia de la Luca
(X , 19-21)


Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi șaptea după Pogorârea Sfântului Duh

2. Întimpinarea Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La Utrenie, Evanghelia de la Luca
(II, 25-32)


   În vremea aceea era un om în Ierusalim, anume Simeon; şi omul acela era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel şi Duhul Sfânt era asupra lui. Iar el era înştiinţat de Duhul Sfânt că nu va vedea moartea, până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului, a venit în templu tocmai când părinţii aduceau acolo pe Iisus Pruncul, ca să facă pentru Dânsul după obiceiul legii. Atunci Simeon a luat Pruncul în braţele sale, a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis : acum, liberează pe robul tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre luminarea neamurilor şi spre slava poporului Tău Israel.

La Liturghie, Evanghelia de la Luca
(II, 22-40)


   În vremea aceea au adus părinţii pe Iisus Pruncul în Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului, precum este scris în legea Domnului, ci orice întâi-născut de parte bărbătească, să fie închinat Domnului şi să dea jertfă, cum zice în legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel. Dar iată, era un om în Ierusalim, anume Simeon; şi omul acela era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel şi Duhul Sfânt era asupra lui. Iar el era înştiinţat de Duhul Sfânt că nu va vedea moartea, până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului a venit în templu, tocmai când părinţii aduceau acolo pe Iisus Pruncul, ca să facă pentru Dânsul după obiceiul legii. Atunci Simeon a luat Pruncul în braţele sale, a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis : acum, liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre luminarea neamurilor şi spre slava poporului Tău Israel. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de cele grăite despre Prunc. Şi Simeon i-a binecuvântat, iar către Maria, mama Lui, a zis : iată, Acesta este pus spre căderea şi ridicarea multora din Israel şi ca un semn, care va stârni împotriviri. Iar prin însuşi sufletul tău va trece sabie, ca să se dea pe faţă gândurile multor inimi. Mai era acolo proorocița Ana, fata lui Fanuil, din neamul lui Aşer, ajunsă la adânci bătrâneţe, care trăise cu bărbatul ei numai şapte ani de la căsătorie. Iar de optzeci şi patru de ani era văduvă şi nu se depărta de la templu, slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea, în posturi şi în rugăciuni. În ceasul acela, venind şi ea acolo şi aducând, de faţă cu toţi, slavă lui Dumnezeu, vorbea despre Prunc tuturor celor care aşteptau mântuirea lui Israel. După ce părinţii, au săvârşit toate, potrivit legii Domnului, s-au întors în Galileea, în oraşul lor Nazaret. Iar Pruncul creştea şi se întărea cu duhul, umplându-se de înţelepciune; şi harul lui Dumnezeu era peste Dânsul.

3. Sfântul şi dreptul Simeon, purtătorul de Dumnezeu şi Ana Proorociţa.

La Liturghie Evanghelia de la Luca.
(II, 25-38)

   În vremea aceea era un om în Ierusalim, anume Simeon; şi omul acela era drept şi temător de Dumnezeu, aşteptând mângâierea lui Israel şi Duhul Sfânt era asupra lui. Iar el era înştiinţat de Duhul Sfânt că nu va vedea moartea, până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Şi din îndemnul Duhului, a venit în templu tocmai când părinţii aduceau acolo pe Iisus Pruncul, ca să facă pentru Dânsul după obiceiul legii. Atunci Simeon a luat Pruncul în braţele sale, a binecuvântat pe Dumnezeu şi a zis : acum, liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace; căci au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre luminarea neamurilor şi spre slava poporului Tău Israel. Iar Iosif şi mama Lui se mirau de cele grăite despre Prunc. Şi Simeon i-a binecuvântat, iar către Maria, mama Lui, a zis : iată, Acesta este pus spre căderea şi ridicarea multora din Israel şi ca un semn, care va stârni împotriviri. Iar prin însuşi sufletul tău va trece sabie, ca să se dea pe faţă gândurile multor inimi. Mai era acolo proorociţa Ana, fata lui Fanuil, din neamul lui Aşer, ajunsă la adânci bătrâneţe, care trăise cu bărbatul ei numai şapte ani de la căsătorie. Iar de optzeci şi patru de ani era văduvă şi nu se depărta de la templu, slujind lui Dumnezeu ziua şi noaptea, în post şi în rugăciune; în ceasul acela venind şi ea acolo şi aducând, de faţă cu toţi, slavă lui Dumnezeu, vorbea despre Prunc tuturor celor care aşteptau mântuirea lui Israel.


4. Cuviosul părinte Isidor Pelusiotul. 

5. Sfânta Muceniţă Agatia.  

6. Cuviosul părinte Vucol, episcopul Smirnei. 

7. Cuviosul părinte Partenie, episcopul Lampsacului şi Cuviosul Luca.

8. Sfântul mare Mucenic Teodor Stratilat şi Sfântul Prooroc Zaharia.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 16-22)


Caută la Evanghelia de miercuri din săptămână a treia după Pogorârea Sfântului Duh.

9. Sfântul Mucenic Nichifor.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.

10. Sfântul sfinţitul Mucenic Haralambie.


11. Sfântul sfinţitul Mucenic Vlasie, episcopul Sevastei.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 1, 5-8)


Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 1 noiembrie

12. Cel între sfinţi Părintele Meletie, arhiepiscopul Antiohiei celei mari. 

13. Cuviosul Părinte Martinian. 

14. Cuviosul Părinte Auxentie.  

15. Sfântul Apostol Onisim.  

16. Sfântul Mucenic Pamfil, şi cei împreună cu dânsul. 

17. Sfântul mare Mucenic Teodor Tiron.

La liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 26 Octombrie

18. Sfântul Părinte Leon, papa Romei. 

19. Sfântul Apostol Arhip.  

20. Sfântul Părinte Leon, episcopul Cataniei.  

21. Cuviosul părinte Timotei din Simvoli, şi Sfântul Eustatie, episcopul Antiohiei.

22. Aflarea cinstitelor moaşte ale Sfinţilor Mucenici din Evghenia.

23. Sfântul sfinţitul Mucenic Policarp, episcopul Smirnei.

La Liturghie, Evanghelia de la Ioan
(XII, 24-26, 35-36)


   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : grăuntele de grâu, când cade în pământ, dacă nu va muri, rămâne numai el, iar dacă va muri, aduce multă roadă. Cel ce-şi iubeşte sufletul său îl va pierde; iar cel ce-şi urăşte sufletul său în lumea aceasta îl va păstra pentru viaţa cea veşnică. Dacă slujeşte cineva Mie, să vină după Mine şi unde sunt Eu, acolo va fi şi slujitorul Meu. Dacă va sluji cineva Mie, îl va cinsti Tatăl Meu. După aceea le-a zis Iisus : puţină vreme mai este Lumina la voi. Umblaţi până când aveţi Lumina, ca să nu vă cuprindă întunericul; căci cel care umblă pe întuneric nu ştie unde merge. Până când aveţi Lumina, credeţi în Lumină, ca să fiţi fiii Luminii.

24. Întâia şi a doua aflare a cinstitului cap al înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.


25. Sfântul Tarasie, patriarhul Constantinopolului.  

26. Sfântul Porfirie, episcopul Gazei.  

27. Cuviosul Părinte Procopie Decapolitul şi mărturisitorul.  

28. Cuviosul părintele şi mărturisitorul Vasile, cel care a pustnicit împreună cu Sfântul Procopie.

29. Cuviosul Părinte Casian Romanul.  
 



LUNA MARTIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31


1. Cuvioasa Muceniţă Evdochia.

2. Sfântul sfinţitul Mucenic Teodot, episcopul Cirinei şi sfântul Mucenic Isihie.

3. Sfinţii Mucenici Eutropie cu ai săi : Cleonic şi Vasilic.

4. Preacuviosul părinte Gherasim de la Iordan.

5. Sfântul Mucenic Conon.

6. Sfinţii 42 Mucenici din Amoreea.


7. Sfinţii Mucenici din Herson : Vasile, Efrem, Capiton, Evghenie, Eterie, Agatodor şi Elpidie.

8. Cuviosul părinte şi mărturisitor Teofilact, episcopul Nicomidiei.

9. Sfinţii 40 de Mucenici, cei ce s-au chinuit în lacul Sevastiei.

10. Sfântul Mucenic Codrat şi cei împreună cu dânsul.

11. Cel între sfinţi Părintele Sofronie, patriarhul Ierusalimului.

12. Cuviosul părinte şi mărturisitor Teofan Sigrianul.    

13. Aducerea moaştelor celui între sfinţi Părintelui Nichifor, patriarhul Constantinopolului.

14. Cuviosul părinte Benedict şi Sfântul Mucenic Alexandru preotul.

15. Sfântul Mucenic Agapie şi cei împreună cu dânsul şase mucenici.

16. Sfinţii Mucenici : Savin şi Papa.

17. Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XIX, 12-18)


Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh

18. Cel între sfinţi Părintele Chiril, arhiepiscopul Ierusalimului.

19. Sfinţii Mucenici : Hrisant şi Darie.

20. Cuvioşii părinţi cei ucişi în Mânăstirea Cuviosului părinte Sava cel sfinţit.

21. Cuviosul şi mărturisitorul Iacob episcopul.

22. Sfântul sfinţitul Mucenic Vasile preotul.     

23. Sfântul Cuvios Mucenic Nicon şi cei două sute ucenici ai lui care au mărturisit împreună cu el.

24. Înainte prăznuirea Buneivestiri a Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei şi Cuviosul părinte Zaharia.

25. Bunavestire a Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(I, 39-49, 56)

   În zilele acelea, sculându-se Maria, s-a dus în grabă la munte, într-un oraş al lui Iuda, şi a intrat în casa lui Zaharia, şi s-a închinat Elisabetei. Iar când a auzit Elisabeta închinăciunea Mariei, a săltat pruncul în pântecele ei; şi Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfânt şi a strigat cu glas mare şi a zis : binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău. Şi de unde cinstea aceasta pentru mine, ca să vină la mine Maica Domnului meu ? Căci iată, cum a ajuns glasul închinării tale în urechile mele, a săltat pruncul de bucurie în pântecele meu. Şi fericită este aceea care a crezut că vor fi împlinite întocmai cele spuse ei de la Domnul. Atunci a zis Maria : măreşte sufletul meu pe Domnul şi se bucură duhul meu de Dumnezeu Mântuitorul meu, pentru că a căutat spre smerenia roabei Sale. Iată, de acum, mă vor ferici toate neamurile, pentru că mi-a făcut mie mărire Cel puternic şi sfânt este numele Lui. Şi a rămas Maria împreună cu Elisabeta, ca la trei luni. Apoi s-a înapoiat la casa sa.

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(I, 24-38)

   În zilele acelea, Elisabeta, femeia lui Zaharia, a rămas însărcinată şi s-a tăinuit pe sine cinci luni, zicând : astfel mi-a făcut mie Domnul în zilele când a socotit să ridice dintre oameni înjosirea mea. Iar în a şasea lună, îngerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu într-un oraş din Galileea, numit Nazaret, la o fecioară, logodită cu un bărbat, care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis : bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine; binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea văzându-l s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine : ce fel de închinăciune poate să fie aceasta ? Dar îngerul i-a zis : nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Iată, vei zămisli în pântece şi vei naşte un Fiu, cărui îi vei pune numele Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema şi Domnul Dumnezeu îi va da scaunul de domnie al părintelui Său, David; şi va împărăţi peste casa lui Iacob în veci şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit Atunci Maria a zis către înger : cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu ştiu de bărbat ? Dar îngerul răspunzând, a zis : Duhul Sfânt se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceasta şi sfântul Care se va naşte din tine, se va chema Fiul lui Dumnezeu. Iată şi Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţele ei; şi aceasta este a şasea lună pentru ea, care se numea stearpă; căci la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă. Atunci a zis Maria : iată roaba Domnului; fie mie după cuvântul tău. Şi îngerul a plecat de la ea.

26. Soborul Arhanghelului Gavriil.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.

27. Sfânta Muceniţă Matroana, cea din Tesalonic.

28. Cuviosul părinte Darion cel Nou şi Ştefan, făcătorul de minuni.

29. Cuviosul părinte Marcu, episcopul Aretuselor, Chirii diaconul şi cei împreună cu dânşii.

30. Cuviosul părinte Ioan Scărarul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh

31. Cuviosul părinte Ipatie, episcopul Gangrei, făcătorul de minuni.





LUNA APRILIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30


1. Cuvioasa maică Maria Egipteanca.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(VIII, 3-11)


   În vremea aceea au adus cărturarii şi fariseii la Iisus o femeie prinsă în desfrânare şi, punând-o în mijloc, au zis către Dânsul: Învăţătorule, pe această femeie am prins-o asupra faptului de desfrânare. Iar Moise ne-a poruncit în lege, ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici ? Şi aceasta o ziceau ca să-L ispitească şi ca să aibă ce cleveti împotriva Lui. Iar Iisus, plecându-se jos, scria cu degetul pe pământ. Ei însă stăruiau în întrebarea lor. Atunci Dânsul s-a ridicat şi le-a zis : cine dintre voi este fără păcat, acela să arunce întâi piatra asupra ei. Şi iarăşi plecându-se jos, scria pe pământ. Când au auzit aceasta, mustraţi de cuget, au ieşit unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cei din urmă; şi a rămas Iisus singur şi femeia, care stătea în mijloc. Ridicându-se Iisus şi nevăzând pe nimeni, decât numai pe femeie, a întrebat-o : femeie, unde sunt pârâşii tăi ? Nu te-a osândit niciunul ? Iar ea a răspuns : niciunul, Doamne. Atunci Iisus i-a zis : nici Eu nu te osândesc; du-te; de acum să nu mai păcătuieşti.

2. Cuviosul părinte Tit, făcătorul de minuni.

3. Cuviosul părinte Nichita mărturisitorul.

4. Cuvioşii părinţi : Iosif, scriitorul de cântări şi Gheorghe cel de la Maleon.

5. Sfinţii Mucenici : Teodul, Agatopod şi cei împreună cu dânşii.

6. Cel între sfinţi Părintele Eutihie, patriarhul Constantinopolului.

7. Cuviosul părinte Gheorghe mărturisitorul, episcopul Melitiniei şi Sfântul Mucenic Caliopie.

8. Sfinţii Apostoli : Irodion, Agav, Ruf şi cei împreună cu dânşii.

9. Sfântul Mucenic Eupsihie din Cezareea.

10. Sfinţii Mucenici : Terentie, Pombie, şi cei împreună cu dânşii.

11. Sfântul sfinţitul Mucenic Antipa, episcopul Pergamului din Asia. În Biserica Ortodoxă Româna în această zi se pomeneşte şi sfântul Ierarh Calinic, ale cărui sfinte moaşte se află la Mânăstirea Cernica.

Evangheliile Ierarhului :

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(X, 1-9)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 21 mai.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


12. Cuviosul părinte şi mărturisitor Vasile, episcopul Pariei.

13. Sfântul sfinţitul Mucenic Artemon.

14. Cel între sfinţi Părintele şi mărturisitorul Martin, papa Romei.

15. Sfinţii Apostoli : Aristarh, Pud şi Trofim.

16. Sfintele Muceniţe : Agapia, Irina şi Hionia.

17. Cuvioşii părinţi : Simeon cel din Persida şi Acachie, episcopul Melitinei.

18. Cuviosul părinte Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul şi Sfântul Ioan, arhiepiscopul Antiohiei.

19. Cuviosul părinte Ioan cel de la Lavra veche.

20. Cuviosul părinte Teodor Trihina.

21. Sfântul sfinţitul Mucenic Ianuarie şi cei împreună cu dânsul.

22. Cuviosul părinte Teodor Sicheotul.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.


23. Sfântul mare Mucenic Gheorghe.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămână a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(XV, 17-27; XVI, 1-2)


   Zis-a Domnul ucenicilor Săi : aceasta vă poruncesc vouă : să vă iubiţi unul pe altul. Dacă vă urăşte pe voi lumea, gândiţi-vă că M-a urât întâi pe Mine. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi pe al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea vă urăşte pe voi lumea. Aduceţi-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus vouă : nu este slujitorul mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face din pricina numelui Meu, fiindcă nu ştiu pe Cel care M-a trimis pe Mine. Dacă n-aş fi venit şi nu le-aş fi grăit lor, păcat nu ar avea; acum însă nu au cuvânt de îndreptăţire pentru păcatul lor. Cel care Mă urăşte pe Mine, şi pe Tatăl Meu urăşte. De n-aş fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a mai făcut, păcat n-ar avea; şi totuşi, după ce le-au văzut, M-au urât şi pe Mine şi pe Tatăl Meu, ca să se împlinească cuvântul cel scris în legea lor : M-au urât pe nedrept. Iar când va veni Mângâietorul, pe care Eu îl voi trimite vouă de la Tatăl, Duhul Adevărului, care de la Tatăl purcede, Acela va mărturisi pentru Mine. Încă şi voi mărturisiţi, pentru că sunteţi de la început cu Mine. Acestea vi le-am spus ca să nu vă poticniţi în credinţa voastră. Vă vor scoate pe voi din sinagogi şi chiar va veni vremea, când oricine vă va ucide pe voi va crede că aduce slujbă lui Dumnezeu.

24. Sfântul Mucenic Sava Stratilat şi Cuvioasa Elisabeta, făcătoarea de minuni. În Biserica Ortodoxă Română, în această zi, se pomenesc şi sfinţii Ierarhi Iorest şi Sava Brancovici.


25. Sfântul Apostol şi Evanghelist Marcu.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


26. Sfântul sfinţitul Mucenic Vasile, episcopul Amasiei.

27. Sfântul sfinţitul Mucenic Simeon, rudenia Domnului.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XIII, 54-58)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.


28. Sfinţii Apostoli : Iason şi Sosipatru şi Sfinţii Mucenici : Dada, Maxim şi Cvintilian.

29. Sfinţii 9 Mucenici din Cizic şi Cuviosul Memnon, făcătorul de minuni.

30. Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(IX, 1-6)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi patra după Pogorârea Sfântului Duh.






LUNA MAI

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

1. Sfântul Prooroc Ieremia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(IV, 22-30)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămână a optsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


2. Aducerea moaştelor celui între sfinţi Părintelui Atanasie cel Mare, patriarhul Alexandriei.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


3. Sfinţii Mucenici : Timotei şi Mavra.

4. Sfânta Cuvioasă muceniţă Pelaghia.

5. Sfânta şi slăvita Muceniţă Irina.

6. Sfântul şi dreptul Iov, mult pătimitorul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămână a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


7. Pomenirea semnului Cinstitei Cruci ce s-a arătat pe cer în oraşul Ierusalimului şi pomenirea Sfântului Mucenic Acachie.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XIX, 6-11, 13-20, 25-28, 31-35)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 14 septembrie.


8. Sfântul slăvitul şi întru-tot lăudatul Apostol Ioan Teologul şi Cuviosul părinte Arsenie cel Mare.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(XXI, 15-25)

Caută la Evanghelia a unsprezecea a învierii.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(XIX, 25-27; XXI, 24-25)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 26 septembrie.


Se citeşte şi Evanghelia Cuviosului, de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămână a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


9. Aducerea moaştelor celui între sfinţi Părintelui Nicolae, făcătorul de minuni; sfântul Prooroc Isaia şi sfântul Mucenic Hristofor.


10. Sfântul Apostol Simon Zilotul.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XIII, 54-58)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.


11. Înnoirea Constantinopolului şi Sfântul sfinţitul Mucenic Mochie.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 9-16)

   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : precum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi; rămâneţi în dragostea Mea. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne în dragostea Mea, precum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân în dragostea Sa. Acestea vi le-am spus vouă pentru ca bucuria Mea să rămână în voi şi bucuria voastră să fie deplină. Aceasta este porunca Mea : să vă iubiţi unul pe altul, cum v-am iubit şi Eu pe voi. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca viaţa lui să şi-o pună pentru prietenii săi. Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ceea ce vă poruncesc Eu. De acum nu vă mai zic slujitori, căci slujitorul nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit pe voi prieteni, pentru că toate câte am auzit de la Tatăl Meu, vi le-am arătat vouă. Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână, pentru ca Tatăl să vă dea tot ce veţi cere de la Dânsul în numele Meu.

12. Cei între sfinţi Părinţii : Epifanie, episcopul Ciprului şi Ghermano, patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


    În Biserica Ortodoxă Română, în această zi, se pomeneşte şi sfântul Mucenic Ioan Valahul, care a pătimit pentru credinţa creştină la Constantinopol, în anul mântuirii una mie şase sute şaizeci şi doi.


13. Sfânta Muceniţă Glicheria.

14. Sfântul Mucenic Isidor.

15. Cuviosul părinte Pahomie cel Mare şi Sfântul Ahile, făcătorul de minuni.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(IV, 25; V, 1-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a patra a Sfântului şi Marelui Post.


16. Cuviosul părinte Teodor cel sfinţit, ucenicul Cuviosului Pahomie cel Mare.

17. Sfântul Apostol Andronic şi cei împreună cu dânsul.

18. Sfântul sfinţitul Mucenic Teodot al Anghirei.

19. Sfântul sfinţitul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei.

20. Sfântul Mucenic Talaleu.

21. Sfinţii de Dumnezeu încoronaţi şi întocmai cu Apostolii împăraţii : Constantin şi maica sa Elena.

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(X, 9-16)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a doua a Sfântului şi Marelui Post.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan

(X, 1-9)


   Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul : adevărat, adevărat vă spun vouă : cine nu intră pe uşă în staulul oilor, ci sare pe aiurea, acela este fur şi tâlhar. Iar cine intră pe uşă este păstorul oilor. Acestuia portarul îi deschide şi oile ascultă de glasul lui; şi oile sale le cheamă pe nume şi afară le mână. Şi când le-a scos afară pe toate oile sale, merge înaintea lor şi oile merg după dânsul, căci cunosc glasul lui. Iar după un străin ele nu merg, ci fug de el, pentru că nu cunosc glasul străinilor. Această pildă a grăit-o Iisus către ei, dar ei n-au înţeles ce însemnau cuvintele Lui. Deci iarăşi le-a zis Iisus : adevărat, adevărat vă spun vouă : Eu sunt uşa oilor. Toţi câţi au venit mai înainte de Mine, sunt furi şi tâlhari; dar oile nu i-au ascultat Eu sunt uşa : prin Mine de va intra cineva, se va mântui; şi va intra şi va ieşi, şi păşune va afla.

22. Sfântul Mucenic Vasilisc.

23. Cuviosul părinte şi mărturisitor Mihail, episcopul Sinadiei.

24. Cuviosul părinte Simeon cel din Muntele Minunat.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


25. A treia aflare a cinstitului cap al înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.


26. Sfântul Apostol Iuda şi Sfântul Apostol Carp, unul din cei şaptezeci.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XIV, 21-24)


   Zis-a Domnul către ucenicii Săi : cel care are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cine Mă iubeşte pe Mine, iubit va fi de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui. L-a întrebat Iuda, nu Iscarioteanul : Doamne, cum se face că nouă vrei să Te arăţi, iar lumii nu ? Iisus a răspuns şi i-a zis : dacă Mă iubeşte cineva pe Mine, va păzi cuvântul Meu şi Tatăl Meu îl va iubi pe el, şi vom veni la el, şi locaş la el ne vom face. Cine nu Mă iubeşte nu ţine cuvintele Mele. Dar cuvântul, pe care l-aţi auzit, nu este al Meu, ci al Tatălui care M-a trimis.

27. Sfântul sfinţitul Mucenic Terapont.

28. Cuviosul Nichita, episcopul Calcedonului şi Sfântul sfinţitul Mucenic Eladie.

29. Sfânta Cuvioasa Muceniţă Teodosia fecioara.

30. Cuviosul părinte Isachie mărturisitorul.

31. Sfântul Apostol Ermie și Sfântul sfințitul Mucenic Ermei.





LUNA IUNIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

1. Sfântul Mucenic Iustin filosoful.

2. Cel între sfinţi Părintele Nichifor mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 8-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 21 octombrie.

   Tot în această zi, Sfântul mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, care a pătimit în Cetatea Albă.


    Sfântul acesta se prăznuieşte mai ales joi în săptămâna întâia după Pogorârea Sfântului Duh.

3. Sfântul Mucenic Luchian.

 4. Cel între sfinţi Părintele Mitrofan, patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(X, 1-9)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 21 mai.


 5. Sfântul sfinţitul Mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

6. Cuviosul părinte Visarion, făcătorul de minuni şi cei împreună cu dânsul.

7. Sfântul sfinţitul Mucenic Teodot, episcopul Anghirei.

8. Sfântul mare Mucenic Teodor Stratilat.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


9. Cel între sfinţi Părintele Chiril, arhiepiscopul Alexandriei.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


10. Sfântul sfinţitul Mucenic Timotei, episcopul Prusiei.

11. Sfinţii Apostoli : Vartolomeu şi Barnaba.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


12. Cuvioşii părinţi : Onufrie cel Mare şi Petru al Atonului.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XI, 27-30)

Caută la Evanghelia de joi din săptămâna a patra după Pogorârea Sfântului Duh.


13. Sfânta Muceniţă Achilina şi sfântul Trifilie, episcopul Leucusiei din Cipru.

14. Sfântul Prooroc Elisei şi cel între sfinţi Părintele Metodie, patriarhul Constantinopolului.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(IV, 22-30)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a optsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


15. Sfântul Prooroc Amos.

16. Sfântul Tihon, făcătorul de minuni.

17. Sfinţii Mucenici : Manuil, Savel, Ismail, Inochentie, Isavru şi cei împreună cu dânşii.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


18. Sfântul Mucenic Leontie.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 23 aprilie.

19. Sfântul Apostol Iuda, rudenia Domnului după trup.

La Liturghie Evanghelia de la Ioan
(XIV, 21-24)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 26 mai.


20. Sfântul sfinţitul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor.

21. Sfântul Mucenic Iulian Tarsineanul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


22. Sfântul sfinţitul Mucenic Evsevie, episcopul Somosatelor.

23. Sfânta Muceniţă Agripina.

24. Naşterea cinstitului slăvitului Prooroc, înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(I, 24-25, 57-68, 70-80)


   În vremea aceea Elisabeta, femeia lui Zaharia, a rămas însărcinată şi s-a tăinuit pe sine cinci luni, zicând : astfel mi-a făcut mie Domnul în zilele când a socotit să ridice dintre oameni înjosirea mea. Şi când i s-au împlinit zilele să nască, a născut un fiu; şi au auzit vecinii şi rudele ei că Domnul a mărit mila Sa faţă de ea, şi se bucurau împreună cu Elisabeta. Iar când a fost ziua a opta, au venit să taie împrejur pruncul şi voiau să-l numească Zaharia, după numele tatălui său. Dar, răspunzând, mama lui a zis : nicidecum !, ci se va numi Ioan. Iar ei au zis către ea : nu este nimeni între rudele tale, care să aibă numele acesta. Şi au făcut semn tatălui său, cum ar vrea să-i fie numele. Atunci el, cerând o tăbliţă, a scris astfel : Ioan va fi numele lui. Şi s-au mirat toţi. Dar în clipa aceea i s-a deschis gura, şi limba i s-a dezlegat şi a început să vorbească, binecuvântând pe Dumnezeu. Atunci a cuprins frică mare pe toţi care locuiau împrejurul lor; iar în tot ţinutul, de prin munţii Iudeii, s-au vestit toate cuvintele acestea. Şi toţi câţi le-au auzit, le-au pus în inima lor, zicând : oare, ce va fi pruncul acesta ? Căci în adevăr mâna Domnului era cu el. Iar Zaharia, tatăl lui, plin fiind de Duhul Sfânt, a proorocit şi a zis : bine este cuvântat Domnul Dumnezeul lui Israel, pentru că a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului Său. Iar tu, pruncule, vei fi chemat proorocul Celui Preaînalt, pentru că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să pregăteşti căile Sale. Şi pruncul creştea şi se întărea cu duhul; şi a fost în pustie până în ziua când s-a arătat lui Israel.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(I, 1-25, 57-68, 76-80)


   De vreme ce mulţi au încercat să întocmească o istorisire despre faptele deplin adeverite între noi, aşa cum ni le-au lăsat cei ce le-au văzut de la început şi au fost slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preabunule Teofile, după ce, de la început, am urmărit toate cu deamănuntul, să ţi le scriu cu bună rânduială, ca să te încredinţezi desăvârşit despre temeinicia învăţăturilor ce ai primit. În zilele lui Irod, împăratul Iudeii, era un preot cu numele Zaharia, din ceata preoţească a lui Abia, iar femeia lui era din fiicele lui Aaron şi se numea Elisabeta. Erau amândoi drepţi înaintea lui Dumnezeu, păzind fără prihană toate poruncile şi rânduielile Domnului. Dar n-aveau copii, pentru că Elisabeta era stearpă şi amândoi erau bătrâni în zilele lor. Dar pe când slujea Zaharia înaintea lui Dumnezeu, în rândul săptămânii sale, a ieşit la sorţi, după obiceiul preoţiei, să intre să tămâieze în templul Domnului. Iar în ceasul tămâierii toată mulţimea poporului se ruga afară. Atunci i s-a arătat lui Zaharia un înger al Domnului, stând de-a dreapta altarului tămâierii. Şi când l-a văzut, Zaharia s-a înspăimântat şi l-a apucat frica. Dar îngerul a zis către el : nu te teme Zaharia, căci rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu pe care îl vei numi Ioan. Vei avea bucurie şi veselie şi se vor bucura mulţi de naşterea lui, căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea nici vin, nici băutură ameţitoare şi se va umple de Duhul Sfânt, chiar din pântecele maicii sale. Şi pe mulţi din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. El va merge înaintea Domnului cu duhul şi cu puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să întocmească Domnului un popor bine pregătit. Atunci a zis Zaharia către înger : după ce voi cunoaşte aceasta ?, pentru că eu sunt bătrân şi femeia mea înaintată în vârstă. Iar îngerul, răspunzând, i-a zis : eu sunt Gavriil, care stau înaintea lui Dumnezeu şi sunt trimis să vorbesc cu tine, aducându-ţi această veste bună. Dar iată, vei fi mut, neputând să vorbeşti până în ziua când vor fi acestea, pentru că n-ai crezut în cuvintele mele, care se vor împlini la timpul lor. Iar poporul aştepta pe Zaharia şi se mira că întârzie în templu. Dar când a ieşit afară, nu putea să le vorbească. Atunci ei au înţeles că el avusese o vedenie în templu, pentru că le făcea numai semne cu mâna şi rămăsese mut. După ce s-au împlinit zilele slujbei lui la templu, s-a dus la casa sa. Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a rămas însărcinată şi s-a tăinuit pe sine cinci luni, zicând : astfel mi-a făcut mie Domnul în zilele când a socotit să ridice dintre oameni înjosirea mea. Şi când i s-au împlinit zilele ca să nască, a născut un fiu; şi au auzit vecinii şi rudele ei că Domnul a mărit mila Sa faţă de ea şi se bucurau împreună cu Elisabeta. Iar când a fost ziua a opta, au venit să taie împrejur pruncul şi voiau să-l numească Zaharia, după numele tatălui său. Dar, răspunzând, mama lui a zis : nicidecum !, ci se va numi Ioan. Iar ei au zis către ea : nu este nimeni între rudele tale, care să aibă numele acesta. Şi au făcut semn tatălui său, cum ar vrea să-i fie numele. Atunci el, cerând o tăbliţă, a scris astfel : Ioan va fi numele lui. Şi s-au mirat toţi. Dar în clipa aceea i s-a deschis gura, şi limba i s-a dezlegat şi a început să vorbească, binecuvântând pe Dumnezeu. Atunci a cuprins frică mare pe toţi care locuiau împrejurul lor; iar în tot ţinutul, de prin munţii Iudeii, s-au vestit toate cuvintele acestea. Şi toţi câţi le-au auzit le-au pus în inima lor, zicând : oare, ce va fi pruncul acesta ? Căci în adevăr mâna Domnului era cu el. Iar Zaharia, tatăl lui, plin fiind de Duhul Sfânt, a proorocit şi a zis : bine este cuvântat Domnul Dumnezeul lui Israel, căci a cercetat şi a făcut răscumpărare poporului său. Iar tu, pruncule, vei fi chemat proorocul Celui Preaînalt, căci vei merge înaintea feţei Domnului, ca să pregăteşti căile Sale. Şi pruncul creştea şi se întărea cu duhul; şi a fost în pustie până în ziua când s-a arătat lui Israel.

25. Sfânta Cuvioasă muceniţă Fevronia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VII, 36-50)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh.


26. Cuviosul părinte David de la Tesalonic.

27. Cuviosul părinte Samson, primitorul de străini.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 32-40)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi opta după Pogorârea Sfântului Duh.


28. Aducerea moaştelor Sfinţilor doctori fără de arginţi şi făcători de minuni, Chir şi Ioan.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 1, 5-8)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 1 noiembrie.


29. Sfinţii slăviţii şi în tot lăudaţii Apostoli Petru şi Pavel

La Utrenie Evanghelia de la Ioan
(XXI, 1-14)

Caută la Evanghelia a zecea a Învierii.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(XVI, 13-19)


   În vremea aceea, venind în părţile Cezareii lui Filip, a întrebat Iisus pe ucenicii Săi, zicând : cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului ? Iar ei au răspuns Lui : unii zic că eşti Ioan Botezătorul, alţii Ilie, iar alţii Ieremia sau unul dintre prooroci. Atunci Iisus le-a zis : dar voi cine ziceţi că sunt Eu ? Şi răspunzând Simon Petru, a zis : Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu. Iar Iisus răspunzând, i-a zis : fericit eşti tu Simone, fiul lui Iona, căci nu trup şi sânge ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu, Cel din ceruri. Şi Eu îţi spun ţie că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui. Şi-ţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor şi orice vei lega pe pământ, va fi legat şi în ceruri; şi orice vei dezlega pe pământ, va fi dezlegat şi în ceruri.

30. Soborul sfinţilor, slăviţilor şi întru-tot lăudaţilor doisprezece Apostoli.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(X, 1-15)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi doua după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Matei

(IX, 36-38; X, 1-8)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.






LUNA IULIE

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

1. Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, cei din Roma, făcătorii de minuni.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 1, 5-8)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 1 noiembrie.


2. Punerea cinstitului veşmânt al Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei, în Mănăstirea Vlaherne din Constantinopol.

La liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 38-42; XI, 27-28)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 septembrie.

3. Sfântul Mucenic Iachint şi sfântul Anatolie.

4. Cel între sfinţi Părintele Andrei Ierusalimiteanul, arhiepiscopul Critului şi Preacuvioasa Marta.

La liturghie Evanghelia de la Luca
(VI, 31-36)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica a nouăsprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


5. Cuvioşii părinţi Atanasie al Atonului şi Lampadie.


6. Sfântul Sisoie cel Mare.

7. Cuvioşii părinţi : Toma cel din Maleon, Acachie cel de la scară şi Sfânta Muceniţă Chiriachi.

8. Sfântul mare Mucenic Procopie.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(VI, 17-19; IX, 1-2; X, 16-21)


   În vremea aceea a stat Iisus la loc şes, unde erau mulţi dintre ucenicii Săi şi mulţime multă de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe lângă marea Tirului şi a Sidonului, care veniseră să-L asculte şi să se tămăduiască de neputinţele lor. Şi cei bântuiţi de duhuri necurate se vindecau. Şi tot poporul căuta să se atingă de Dânsul, căci ieşea din El o putere, care vindeca pe toţi. A chemat la Sine pe cei doisprezece ucenici ai Săi şi le-a dat putere şi stăpânire peste toţi diavolii şi putere să vindece bolile. Şi i-a trimis să propovăduiască împărăţia lui Dumnezeu şi să tămăduiască pe cei bolnavi; şi a zis către dânşii : cine vă ascultă pe voi Mă ascultă pe Mine; şi cine se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine. Iar cei şaptezeci s-au întors cu bucurie, zicând : Doamne, şi diavolii se pleacă nouă în numele Tău. Atunci Iisus le-a răspuns : am văzut pe satana ca un fulger căzând din cer. Iată, v-am dat putere să călcaţi peste şerpi şi peste scorpii şi peste toată puterea vrăjmaşului; şi nimic nu vă va vătăma. Însă, nu vă bucuraţi de aceasta, că duhurile se supun vouă, ci vă bucuraţi mai ales pentru că numele voastre s-au scris în ceruri. În acel ceas S-a bucurat Iisus cu Duhul şi a zis : Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, că ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi de cei pricepuţi, şi le-ai descoperit copiilor. Da, Părinte, căci aşa a fost înaintea Ta, bunăvoinţa Ta.

9. Sfântul sfinţitul Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei din Sicilia.

10. Sfinţii 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei.

11. Sfânta şi lăudata Muceniţă Eufimia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VII, 36-50)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh.


12. Sfinţii Mucenici : Proclu şi Ilarie şi Cuviosul părinte Mihail Maleinul.

13. Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil şi Cuviosul Ştefan Savaitul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


14. Sfântul Apostol Achila.

15. Sfinţii Mucenici : Chiric şi Iulita.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XVII, 24-27; XVIII, 1-4)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a zecea după Pogorârea Sfântului Duh.


16. Sfântul sfinţitul Mucenic Antinoghen.

Dacă această zi se va întâmpla duminică, săvârşim pomenirea Sfinţilor Părinţi de la Sinodul IV Ecumenic.
Dacă se va întâmpla 16 iulie luni, marţi sau miercuri, slujba lor se cântă în duminica dinainte.
Iar dacă se va întâmpla 16 iulie joi, vineri sau sâmbăta, slujba lor se cântă în duminica cea următoare.

La Utrenie Evanghelia învierii

La Liturghie întâi Evanghelia duminicii, apoi a Sfinţilor Părinţi, de la Ioan

(XVII, 1-13)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica a şaptea după Paşti, a Tuturor Sfinţilor.


17. Sfânta mare Muceniţă Marina.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(V, 24 - 34)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a cincisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


18. Sfinţii Mucenici : Iachint cel din Amastrida şi Emilian.

19. Cuvioasa maica noastră Macrina, sora marelui Vasile şi Cuviosul Dia.

20. Sfântul slăvitul Prooroc Ilie Tesviteanul.

La Utrenie şi la Liturghie Evanghelia de la Luca
(IV, 22-30)


   În vremea aceea se mirau toţi de cuvintele harului care ieşeau din gura lui Iisus şi se întrebau : oare, nu este Acesta feciorul lui Iosif ? Atunci El a zis către ei : fără îndoială, îmi veţi spune această pildă : doctore, vindecă-te pe tine însu-ţi. Câte am auzit că ai făcut în Capernaum, fă şi aici, în patria Ta. Apoi le-a zis : adevărat vă spun vouă că niciun prooroc nu este bine primit în patria sa. În dreptate vă spun că multe văduve erau în zilele lui Ilie în Israel, când s-a încuiat cerul trei ani şi şase luni, încât s-a făcut foamete mare peste tot pământul. Şi la niciuna dintre ele n-a fost trimis Ilie, decât numai la o femeie văduvă, din Sarepta Sidonului. Şi mulţi leproşi erau în Israel în zilele lui Elisei proorocul, dar niciunul dintre ei nu s-a curăţit, decât numai Neeman sirianul. Însă toţi în sinagogă, auzind acestea, s-au umplut de mânie şi, sculându-se, L-au scos afară din oraş şi L-au dus până în sprânceana muntelui, pe care era zidit oraşul lor, ca să-L arunce în prăpastie; dar El, trecând prin mijlocul lor, S-a dus de acolo.

21. Cuvioşii părinţi : Simeon cel care s-a făcut nebun pentru Hristos, Ioan cel ce a sihăstrit împreună cu dânsul şi Sfântul Prooroc Iezechil.

22. Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VIII, 1-3)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh.


23. Sfântul sfinţitul Mucenic Foca.

24. Sfânta mare Muceniţă Hristina.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VII, 36 - 50)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a douăzeci şi una după Pogorârea Sfântului Duh.


25. Adormirea Sfintei Ana, mama Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VIII, 16-21)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi treia după Pogorârea Sfântului Duh.


26. Sfântul sfinţitul Mucenic Ermolae şi cei împreună cu dânsul şi Cuvioasa Muceniţă Paraschevi.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(V, 24-34)

Caută la Evanghelia de luni din săptămâna a cincisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


27.
S
fântul mare Mucenic şi tămăduitor Pantelimon.


28. Sfinţii Apostoli şi Diaconi : Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena.

29. Sfântul Mucenic Calinic şi Sfânta Muceniţă Teodora.

30. Sfinţii Apostoli : Sila şi Silvan şi cei împreună cu dânşii.

31. Înainte prăznuirea scoaterii cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci şi Sfântul şi dreptul Evdochim.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(VIII, 16-21)

Caută la Evanghelia de sâmbătă din săptămâna a douăzeci şi treia după Pogorârea Sfântului Duh.






LUNA AUGUST

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

1. Închinarea cinstitului lemn al cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci şi Sfinţii şapte Mucenici Macabei, cu mama lor Solomoni şi dascălul lor Eleazar.

La sfinţirea apei, Evanghelia de la Ioan
(V, 1-4)


   În vremea aceea S-a suit Iisus în Ierusalim. Iar în Ierusalim, lângă Poarta oilor, era o scăldătoare, care se numea pe evreieşte Vitezda şi care avea cinci pridvoare. În aceste pridvoare zăcea mulţime multă de bolnavi : orbi, şchiopi, uscaţi, aşteptând mişcarea apei, căci un înger al Domnului se pogora din când în când în scăldătoare şi tulbura apa; şi cel care intra întâi după tulburarea apei se făcea sănătos, ori de ce boală era cuprins.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(X, 16-22)

Caută la Evanghelia de miercuri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.

Se citeşte şi Evanghelia Mucenicilor, de la Matei

(X, 32-36; XI, 1)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a treia după Pogorârea Sfântului Duh.


2. Aducerea moaştelor Sfântului întâiului Mucenic şi arhidiacon Ştefan şi binecredinciosul împărat Iustinian.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XXI, 33 - 44)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din duminica a treisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.


3. Cuvioşii părinţi : Isachie, Dalmant, şi Faust.

4. Sfinţii şapte tineri din Efes şi Sfânta Cuvioasa Muceniţă Evdochia.

5. Înainte prăznuirea Schimbării la faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi Sfântul Mucenic Evsignie.

6. Schimbarea la faţă a Domnului Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(IX, 28-36)


   În vremea aceea a luat Iisus cu Sine pe Petru, pe Ioan şi pe Iacob şi s-a suit în munte să se roage. Şi pe când se ruga Dânsul, chipul feţei Sale s-a făcut altul şi îmbrăcămintea Sa albă strălucitoare. Şi iată doi bărbaţi vorbeau cu Dânsul : erau Moise şi Ilie, care, arătându-se în slavă, vorbeau despre sfârşitul Lui, care avea să se împlinească în Ierusalim. Iar Petru şi cei care erau cu el erau îngreuiaţi de somn; dar deşteptându-se, au văzut slava Lui şi pe cei doi bărbaţi care stăteau împreună cu Dânsul. Şi când s-au despărţit aceştia de Iisus, Petru a zis către Dânsul : Învăţătorule, bine este ca noi să fim aici. Să facem trei colibe : una Ţie, una lui Moise şi una lui Ilie, neştiind ce să spună. Pe când vorbea el acestea, s-a făcut un nor care i-a învăluit, iar ei s-au înspăimântat când au intrat în nor. Atunci s-a auzit din nor un glas zicând : Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta să-L ascultaţi. După ce a trecut glasul, Iisus s-a aflat singur. Iar ei au tăcut şi nimănui n-au spus nimic, în zilele acelea, din cele ce văzuseră.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(XVII, 1-9)


   În vremea aceea a luat Iisus cu Sine pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus pe ei într-un munte înalt, în singurătate. Şi S-a schimbat la faţă înaintea lor aşa încât faţa Sa strălucea ca soarele, iar hainele Sale se făcuseră albe ca lumina. Şi iată că s-au arătat lor Moise şi Ilie, vorbind împreună cu Iisus. Atunci, începând Petru, a zis către Iisus : Doamne, bine este nouă să fim aici; dacă voieşti, vom face aici trei colibe : Ţie una, lui Moise una şi una lui Ilie. Dar pe când vorbea el încă, iată un nor luminos i-a învăluit pe ei şi iată un glas din nor a zis : Acesta este Fiul Meu cel iubit, în care bine am voit; pe Acesta să-L ascultaţi. Şi auzind ucenicii, au căzut cu faţa la pământ şi s-au înspăimântat foarte tare. Dar apropiindu-se Iisus, s-a atins de ei şi le-a zis : sculaţi-vă şi nu vă temeţi. Atunci, ridicându-şi ochii lor, n-au mai văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur. Şi pe când se coborau ei din munte, Iisus le-a poruncit, zicând : să nu spuneţi nimănui cele ce aţi văzut, până nu se va scula din morţi Fiul Omului.

7. Sfântul Preacuviosul Mucenic Dometie Persul.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(IX, 2-9)


   În vremea aceea a luat Iisus pe Petru, pe Iacob şi pe Ioan şi i-a dus deoparte singuri, într-un munte înalt şi S-a schimbat la faţă înaintea lor; şi hainele Sale s-au făcut strălucitoare şi foarte albe, cum este zăpada şi cum nici un înălbitor de pe pământ nu poate să înălbească. Atunci li s-a arătat Ilie împreună cu Moise şi vorbeau cu Iisus. Şi începând Petru, a zis lui Iisus : Învăţătorule, este bine să stăm aici şi să facem trei colibe : Ţie una, lui Moise una şi lui Ilie una, căci nu ştia ce să spună, fiind ei cuprinşi de spaimă. Şi s-a făcut un nor, care i-a învăluit, iar din nor a venit un glas, grăind : Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta să-L ascultaţi. Dar, deodată, uitându-se ei împrejur, n-au mai văzut pe nimeni, ci numai pe Iisus singur cu ei. Iar când se coborau ei din munte, le-a poruncit ca să nu spună nimănui cele ce văzuseră, până nu va învia din morţi Fiul Omului.

8. Sfântul Emilian mărturisitorul, episcopul Cizicului.

9. Sfântul Apostol Matia.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 16-21)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 8 noiembrie.


10. Sfântul Mucenic şi arhidiacon Lavrentie.


11. Sfântul Mucenic şi arhidiacon Evplu şi Sfântul Părinte Nifon.

12. Sfinţii Mucenici : Fotie şi Anichit.

13. Cuviosul părinte Maxim mărturisitorul.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 8-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 21 octombrie.


    În această zi se sfârşeşte praznicul Schimbării la faţă, iar slujba Sfântului Maxim se cântă la 12 ale acestei luni.

14. Înainte prăznuirea Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi Sfântul Prooroc Miheia.

15. Adormirea Preasfintei, Slăvitei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Utrenie Evanghelia de la Luca
(I, 39-49, 56)

Caută la Evanghelia de la Utrenia din ziua de 8 septembrie.

La Liturghie Evanghelia de la Luca

(X, 38-42; XI, 27-28)


   În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi aceasta avea o soră, ce se numea Maria, care, şezând jos lângă picioarele lui Iisus, asculta cuvintele Lui. Marta însă se silea să facă ospăţ mare şi, apropiindu-se, a zis : Doamne, nu socoteşti că sora mea m-a lăsat singură să slujesc ? Spune-i dar ca să-mi ajute. Dar Iisus, răspunzând, i-a zis : Marto, Marto, te sileşti şi te îngrijeşti de multe; dar un singur lucru trebuieşte. Maria însă şi-a ales partea cea bună, care nu se va lua de la ea. Iar când zicea Dânsul acestea, o femeie din popor, ridicându-şi glasul, a zis către Dânsul : fericit este pântecele care Te-a purtat şi sânii la care ai supt. Dar Iisus a răspuns : aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc pe el.

16. Aducerea din Edesa la Constantinopol a chipului cel nefăcut de mână al Domnului nostru Iisus Hristos (Sfânta Mahramă) şi Sfântul Mucenic Diomid.

La Utrenie (de va fi hramul) şi la Liturghie Evanghelia de la Luca
(IX, 51-57; X, 22-24)


   În vremea aceea, când s-au împlinit zilele înălţării lui Iisus, atunci El însuşi S-a hotărât să meargă la Ierusalim; şi a trimis înaintea Sa nişte vestitori, care s-au dus şi au intrat într-un oraş al samarinenilor, ca să-i pregătească găzduire. Dar ei nu L-au primit, pentru că Iisus se îndrepta spre Ierusalim. Atunci ucenicii Lui, Iacob şi Ioan, văzând aceasta, I-au zis : Doamne, vrei să zicem să se pogoare foc din cer şi să-i mistuiască, cum a făcut şi Ilie ? Dar Iisus întorcându-Se, i-a certat şi le-a zis : nu ştiţi, oare, fiii cărui duh sunteţi voi ? Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască. Şi s-au dus într-alt sat. Şi când mergeau ei pe cale, întorcându-Se către ucenicii Săi, a zis : toate-Mi sunt date Mie de la Tatăl Meu şi nimeni nu ştie cine este Fiul, afară de Tatăl, şi cine este Tatăl, afară de Fiul, şi cărui va voi Fiul să-i descopere. Atunci, întorcându-Se către ucenici, deoparte, a mai zis : fericiţi sunt ochii care văd cele ce vedeţi voi. Căci vă spun : mulţi prooroci şi împăraţi au voit să vadă ceea ce vedeţi voi, dar nu au văzut; şi să audă cele ce auziţi voi, şi n-au auzit.

17. Sfântul sfinţitul Mucenic Miron.

18. Sfinţii Mucenici : Flor şi Lavru.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XII, 2-12)

Caută la Evanghelia de vineri din săptămâna a douăzeci şi patra după Pogorârea Sfântului Duh.


19. Sfântul Mucenic Andrei Stratilat şi cei împreună cu dânsul 2593 de Mucenici.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(XXI, 12-19)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a douăzeci şi noua după Pogorârea Sfântului Duh.


20. Sfântul Prooroc Samuil.

21. Sfântul Apostol Tadeu şi Sfânta Muceniţă Vasa.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(III, 13-21)


Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a treisprezecea după Pogorârea Sfântului Duh.

22. Sfântul Mucenic Agatonic şi cei împreună cu dânsul.

23. Sfântul Mucenic Lup.

    În această zi se sfârşeşte praznicul Adormirii Preasfintei de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Liturghie Evanghelia Mucenicului, de la Ioan
(XV, 17-27; XVI, 1-2)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 23 aprilie.

Se citeşte ţi Evanghelia Praznicului, de la Luca
(X, 38-42; XV, 27-28)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 15 august.


24. Sfântul sfinţitul Mucenic Eutihie, ucenicul Sfântului Ioan Teologul.

25. Întoarcerea moaştelor Sfântului Apostol Vartolomeu și sfântul Apostol Tit.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


26. Sfinţii Mucenici : Adrian şi soţia sa Natalia.

27. Cuviosul părintele nostru Pimen.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(IV, 25; V, 1-12)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din duminica a patra a Sfântului şi Marelui Post.


28. Cuviosul părintele nostru Moise Arapul.

29. Tăierea cinstitului cap al Sfântului, slăvitului Prooroc, înainte Mergătorului şi Botezătorului Ioan.

La Utrenie Evanghelia de la Matei
(XIV, 1-13)

Caută la Evanghelia de marţi din săptămâna a şaptea după Pogorârea Sfântului Duh.

La Liturghie Evanghelia de la Marcu
(VI, 14-30)

   În vremea aceea a auzit Irod împăratul vestea despre Iisus, căci numele lui Iisus ajunsese cunoscut, şi zicea că Ioan Botezătorul s-a sculat din morţi şi de aceea puterile lucrează în El. Alţii însă ziceau că este Ilie, iar alţii ziceau că este prooroc, ca unul din prooroci. Dar auzind Irod, a zis : acesta este Ioan căruia eu am pus să i se taie capul; el s-a sculat din morţi. Căci Irod trimiţând, prinsese pe Ioan şi-l legase în temniţă, din pricina Irodiadei, femeia lui Filip, fratele său, pe care o luase de soţie. Însă Ioan îi zicea lui Irod : nu-ţi este îngăduit să ai de nevastă pe femeia fratelui tău. De aceea Irodiada îl pizmuia şi voia să-l omoare, dar nu putea pentru că Irod se temea de Ioan, ştiindu-l om drept şi sfânt, şi îl ocrotea; şi când îl asculta, sta mult pe gânduri şi era bucuros să-l asculte. Dar s-a ivit o zi cu bun prilej : când Irod, de ziua sa de naştere, făcea ospăţ dregătorilor şi căpeteniilor oştirii şi fruntaşilor din Galileea. Atunci fata Irodiadei intrând şi jucând, a plăcut lui Irod şi celor care şedeau cu el la ospăţ. Iar împăratul a zis fetei : cere de la mine orice voieşti, şi-ţi voi da. Şi s-a jurat fetei, zicând : orice vei cere de la mine voi da ţie, până la jumătate din împărăţia mea. Iar ea ieşind, a întrebat pe mama sa : ce să cer ? Iar Irodiada a zis : capul lui Ioan Botezătorul. Atunci, îndată a intrat grăbită la împărat şi i-a cerut, zicând : vreau să-mi dai numaidecât pe tipsie capul lui Ioan Botezătorul. Şi împăratul s-a întristat adânc, dar din pricina jurământului şi din pricina celor care şedeau împreună cu el la ospăţ, n-a vrut să-i nesocotească cererea. Şi trimiţând îndată pe paznicul temniţei, împăratul a poruncit să aducă capul lui Ioan. Iar acela mergând, i-a tăiat capul în temniţă, l-a adus pe tipsie şi l-a dat fetei, iar fata l-a dat mamei sale. Când au aflat ucenicii lui, au venit, au luat trupul lui Ioan şi l-au pus în mormânt. Iar apostolii s-au adunat la Iisus şi I-au spus toate câte au făcut. Şi câte au învăţat pe oameni.

30. Cei între sfinţi Părinţii patriarhi ai Constantinopolului : Alexandru, Ioan şi Pavel cel Nou.

La Liturghie Evanghelia de la Matei
(V, 14-19)

Caută la Evanghelia a doua de la Liturghia din ziua de 24 noiembrie.


31. Punerea cinstitului brâu al Preasfintei, Stăpânei noastre, de Dumnezeu Născătoarei şi Pururea Fecioarei Maria.

La Liturghie Evanghelia de la Luca
(X, 38-42; XI, 27-28)

Caută la Evanghelia de la Liturghia din ziua de 15 august.

SFÂRŞITUL SINAXARULUI